Foto — Gatis Trikulis

Jūnijā durvis apmeklētājiem vēris «Lokal Boards» longbordu un dizaina priekšmetu koncepta veikals «Lokal House». Zīmola autori ir trīs radoši domubiedri ar ambīcijām bagātināt Latvijas ielu kultūru un iegūt atpazīstamību arī ārpus plašā draugu un sekotāju loka.

Ziņas Veronika Viļuma 14. augusts, 2014

Lai arī varētu šķist, ka longbords ir vien kārtējais trends, kas pēc uzvaras gājiena ārvalstīs nonācis arī pie mums, tā tradīcija ir krietni senāka, bet cienītāju aizraušanās — nopietnāka. Profesionāli sportisti šos dēļus izmanto nobraucieniem kalnainās vietās, taču ikdienas lietotāji atzinuši tos par ērtu un modernu pārvietošanās līdzekli pilsētā. Turklāt jau vairākus gadus Latvijā norisinās starptautiskas «downhill» sacensības. Dēļu virsma un platie riteņi padara tos ne tikai ērtākus un stabilākus, bet atvēl arī plašākas iespējas eksperimentiem ar vizuālo noformējumu, padarot longbordu arī par dizaina objektu.

Dēļu potenciālu novērtējusi arī «Lokal Boards» komanda, kuras darbības aizsākumi meklējami piemājas garāžā Rīgā. Pirms aptuveni trim gadiem trīs puiši — Alberts Viegliņš, Gatis Trikulis un Artūrs Tkačenko — sāka eksperimentēt ar longbordu izgatavošanu. Viņu darbības principu varētu raksturot kā «no braucēja — braucējam», jo pārvietošanās uz dēļa trijotnei nav sveša jau vairāk nekā desmit gadus. Sava zīmola izveidošana bijusi likumsakarīga: «Bija nepieciešams tikai īstais moments, kas savienoja radīšanas ideju ar draugu entuziasmu un beigu beigās radīja jaunu dēļu zīmolu,» stāsta «Lokal Boards» pārstāvji. Kopā joprojām norit arī citas aktivitātes, piemēram, aprīlī trio sarīkoja pasaulē pirmās longborda minidroma sacensības.

Kopš pagājušās vasaras «Lokal» komandai vairs nav jāstrādā garāžās un svešās darbnīcās — viņu mītne ir «Lokal House» Rīgā, Skolas ielā 35. Nelielajai koka ēkai ir divas daļas — viena puse atvēlēta ražošanai, otra — dēļu, to detaļu un aksesuāru, kā arī dizaina lietu tirdzniecībai. Tam visam pa vidu neatsverama darba sastāvdaļa — atpūta.

Šobrīd tirdzniecībā pieejami rokām darināti«Classic Pintail» dēļi, kas no bērza izgatavoti, presēti un apstrādāti uz vietas «Lokal House» darbnīcā. Trio lepojas, ka dēļi izceļas ar īpašu sajūtu braucot — tie veidoti ar augšupejošu leņķi, kas padara longbordus nedaudz atsperīgus un elastīgus, ļaujot izbaudīt sērfošanu pa asfaltu. Arī atturīgais klāja dizains dažādās krāsās ar retro sajūtu ir autentisks roku darbs — dēļi apdrukāti sietspiedes studijā «Darva».

Darbs pie dēļu izgatavošanas un veikala vadīšanas norit kopīgi, tomēr komandā katram ir sava loma. Projekta īstenošanu sekmē pieredze atšķirīgās darbības jomās. Alberts ir kaislīgs un godalgots dēļu sporta veidu piekritējs, kura aizraušanās aizsākusies jau divpadsmit gadu vecumā. «Lokal» viņš gan pārrauga dēļu izgatavošanas procesu, gan atbild par mārketinga aktivitātēm. Gatis ir grafikas dizaineris, kurš paralēli radošo procesu vadīšanai un «Lokal» dizaina darbiem turpina ieguldīt savu artavu arī zīmola vadīšanā. Svarīgais dēļu izgatavošanas process uzticēts Artūram, kura pieredze amatniecībā un mēbeļu restaurācijā lieti noder, kad no Baltijas bērza kokmateriāliem jārada kvalitatīvs un gluds longborda dēlis. Komandu atbalsta arī plašs draugu loks, kuri snieguši palīdzību «Lokal House» tapšanā un uzturēšanā, pasākumu veidošanā, kā arī dalās informācijā ar paziņām, paplašinot zīmola zinātāju pulku.

Līdzās pašmāju dēļiem «Lokal House» nopērkami arī citi Latvijā ražoti dzīvesstila aksesuāri, apģērbs, mākslas izdevumi un mūzikas ieraksti, kas varētu interesēt veikaliņa apmeklētāju. Kas tad ir šis apmeklētājs? Puiši teic, ka par «Lokal Boards» lietotāju var kļūt jebkurš aktīva dzīvesveida piekritējs, kurš ir gatavs pamēģināt ko jaunu un izbaudīt piedzīvojumu. «Longbords ir salīdzinoši ātri apgūstams braucamrīks, un jau pēc pirmā nomītā kilometra katram ir manāmas stabilas iemaņas. Ar «Lokal Boards» dēļiem bieži izvēlas braukt dažādu ekstrēmo sporta veida piekritēji. Tos izvēlas arī kā patīkamu un ērtu pārvietošanās un stila atribūtu,» trijotne rezumē.