Visas fotogrāfijas — Amālija Andersone

Meklējot alternatīvu polietilēna plēvēm, kārbām un maisiņiem, Ieva Sulutaura no kokvilnas un vaska radījusi dabai un cilvēkam draudzīgu materiālu pārtikas uzglabāšanai. Lai arī jaunizveidotā zīmola «Bee in» produkti plašāku auditoriju sasnieguši salīdzinoši nesen, nav šaubu, tie paspējuši atvieglot ikdienu ne vienā vien mājsaimniecībā.

Ziņas Veronika Viļuma 12. janvāris, 2016

Pirms kāda laika sociālā tīkla Twitter lietotājus nodarbināja jautājums — kā pēc cenas uzlīmes noplēšanas ietīt atpakaļ plēvē veikalā tikko nopirktu sieru? Spriežot pēc iesaistīto cilvēku skaita vien, šī problēma ir aktuāla daudziem. Ar to saskārusies arī Ieva Sulutaura, kura ikdienā strādā par grafikas dizaineri. Pirms diviem gadiem viņa nolēmusi meklēt risinājumu — dabīgāku materiālu ēdiena uzglabāšanai. Tā radās «Bee in» — elpojošs produkts, kas sastāv no bišu vaska un kokvilnas auduma.

«Prototipus izveidoju pēc DIY principa un redzētā internetā. Kad pirmo produktu izmēģināju, man tas iepatikās, un iedomājos, ka, iespējams, vēl kādam ir līdzīga problēma, tāpēc nolēmu izpētīt tirgu, cilvēku vajadzības, kā arī alternatīvus ēdiena uzglabāšanas veidus un uzsākt savu biznesu,» par «Bee in» darbības pirmsākumiem stāsta Ieva, kurai vaska vērtīgās antiseptiskās īpašības nav bijušas svešas, jo viņas vecāki lielāko daļu dzīves nodarbojušies ar biškopību. Jaunā uzņēmēja pati ir sava produkta autore un veidojusi arī tā dizainu, savukārt zīmola logo un ikonu autors ir grafikas dizaineris un ilustrators Agris Bobrovs.

«Bee in» drāniņas šobrīd pieejamas trīs izmēros, un tajās iespējams ietīt sieru, maizi, dārzeņus, augļus, garšaugus vai pārklāt pāri salātu bļodai, lai ilgāk uzglabātu ēdienu svaigu. Saskaroties ar roku siltumu, produkts kļūst elastīgs un viegli veidojams vēlamajā formā, bet pēc lietošanas to var vienkārši nomazgāt vēsā ūdenī un vēlāk izmantot atkal — tā līdz pat gadam. Ņemot vērā «Bee in» izejmateriālu, vasku, virtuves saimniekam tomēr jāatceras, ka produktu nevajadzētu turēt karstumā — tiešos saules staros vai jebkāda veida krāsnīs. Tāpat Ieva neiesaka tajā uzglabāt svaigas zivis un gaļu.

Pērnā gada rudenī «Bee in» tika uzņemts Latvijas Universitātes (LU) Biznesa inkubatorā, kas Ievai piešķīris savu darbnīcu, un «Nordea» biznesa skolā, kurā iegūtas noderīgas zināšanas par uzņēmējdarbības vidi. Lai arī šobrīd uzņēmējdarbība tiek finansēta no pašas un radinieku līdzekļiem, nākotnē Ieva plāno «Bee in» attīstīt gan Latvijas tirgū, gan sasniegt Skandināviju un Centrāleiropu, «kur zaļā dzīvošana un domāšana ir krietnu soli priekšā».

Pirmoreiz pārdošanā «Bee in» produkti nonāca 2015. gada novembra beigās, kad startēja LU Biznesa inkubatora Inovācijas stendā tirdzniecības centrā «Rīga Plaza», pēc tam tie gozējušies arī pāris Ziemassvētku tirdziņos. Ieva priecājas, ka salīdzinoši īsā laikā izdevies uzrunāt cilvēkus, uzzināt viņu viedokli par produktu. Lai arī plašāku pircēju loku «Bee in» produkts sasniedzis pavisam nesen, arī sociālajos tīklos jau novērtēts tā parocīgums, patīkamā tekstūra un smarža, kā arī tas, ka drāniņas neatstāj vaska nospiedumus uz rokām. Šobrīd «Bee in» iespējams iegādāties veikalā «Bišu Bode» Krišjāņa Barona ielā 51, Rīgā, kā arī sazinoties ar Ievu Sulutauru veikt pasūtījumus ar piegādi visā pasaulē.