Publicitātes attēls

«radi!» kustība jau sesto gadu pēc kārtas aicina izzināt, parādīt un apzināties Latvijas radošuma iespējas, radot un darot. No 12. līdz 31. maijam plānota daudzpusīga pasākumu programma dažādām mērķauditorijām, bet viens no centrālajiem notikumiem būs muzejiem veltīta konference.

Ziņas Fold 8. aprīlis, 2016

Sociālās kustības «radi!» iniciatori ir Kultūras ministrija un Britu padomes pārstāvniecība, par savu mērķi izvirzot sabiedrības izpratnes un intereses rosināšanu par radošo un kultūras industriju nozaru attīstību un mijiedarbību ar citiem sektoriem, radošumu veicinošu izglītību, inovatīvu uzņēmējdarbību un gudru pārvaldību, iepazīstot labāko ārvalstu pieredzi un jaunākās tendences un izceļot Latvijas sasniegumus.

Satelītpasākumi

Šogad galvenie pasākumi sāksies 12. maijā ar atklāšanu Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un ilgs līdz 31. maijam, taču satelītprogramma iecerēta arī pirms un pēc «radi!» galvenās programmas. To veido diskusijas, zināšanu pārneses semināri, darbnīcas, domnīcas, starpdisciplināri sadarbības piemēri un citas radīšanas formas. Vēl pirms «radi!2016» atklāšanas jau notiek dažādi pasākumi — aizvadīta arhitektūras un jauno tehnoloģiju nedēļa «Archi Tech Riga», šodien Cēsīs norisinās radošo industriju centra – koprades mājas «Skola6» atklāšana, bet līdz pat mēneša beigām Siguldā skatāma zīmola «John Neeman Tools» darbarīku izstāde, kuru papildina amatnieku darbnīcas.

Muzejiem veltīta konference

Programmā jāizceļ konference «Pār–jaunot muzeju / Re–Start Museum», kas norisināsies 18. maijā, Starptautiskajā Muzeju dienā, un kuru apmeklēt aicināti visi interesenti. Šogad «radi!» īpaši akcentē mūsdienīga muzeja izaicinājumus, muzeju kā tradīciju, vērtību, izziņas un jaunu domāšanas modeļu telpu. Pašlaik Latvijā notiek vērienīgi muzeju rekonstrukcijas projekti: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rīgas Motormuzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs, virkne memoriālo muzeju tiek modernizēti, pārtopot par laikmetam atbilstošām — aicinošām un pieejamām vietām, kur tikties, mācīties un gūt iespaidus. Konferencē tiks meklētas atbildes uz jautājumiem, ko nozīmē «restartēt» muzeju, kā muzeja jaunradīšanas procesu uztver un vērtē dažādas tajā iesaistītās puses. Fokusējoties uz muzeju un radošo industriju partnerībām, konference solās piedāvāt demokrātisku platformu pieredzes apmaiņai un zināšanu pārnesei ar mērķi rosināt domāšanu. Par muzeju jaunradīšanas veidiem un izaicinājumiem pieredzē dalīsies Latvijas un ārvalstu muzeju pārstāvji.

«Creative Business Cup» prezentācijas

Jau trešo gadu Jauno uzņēmēju centrs organizē radošās uzņēmējdarbības pasaules čempionāta «Creative Business Cup» nacionālo atlasi. Divdesmit jaunie uzņēmēji cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju un turpināt cīņu par titulu «Pasaules labākais uzņēmējs radošajās industrijās 2016» Kopenhāgenā. Pirmā konkursa atlases kārta un uzņēmēju prezentācijas norisināsies 10. maijā. Tajā ar savu pieredzes stāstu dalīsies un uz jauniem sasniegumiem iedvesmos uzņēmuma «Mailigen» līdzīpašnieks Jānis Rozenblats.

Aicinājums iesaistīties

Radošās darbības nedēļas organizatori un sadarbības partneri aicina ikvienu interesentu, neformālu iedzīvotāju grupu, institūciju, iestādi, organizāciju, uzņēmumu Rīgā un visos Latvijas reģionos pievienoties «radi!» kustībai. Organizatoru komanda ir atvērta jaunām partnerībām starp cilvēkiem, organizācijām, disciplīnām, novadiem un idejām par to, kā radošās nozares sniedz ieguldījumu sabiedrības dzīves uzlabošanā un attīstīšanā visdažādākajās jomās. Lai maija programmai pieteiktu savu pasākumu, līdz 25. aprīlim jāaizpilda anketa, kas pieejama «radi!2016» mājaslapā. Turpat iespējams uzzināt vairāk informācijas un sekot līdzi aktualitātēm.