Vāka ilustrācija — Atis Jākobsons

Iznācis kultūras žurnāla «Veto» numurs, kas pievēršas atkārtojuma tēmai — teātrī, mūzikā, pilsētvidē un citur. Tajā lasāmas intervijas ar teātra režisoru un komponistu Vladislavu Nastavševu, pilsētpētnieku un sociālantropologu Viesturu Celmiņu, Latvijas andergraunda līderi Induli Bilzēnu un citām personībām.

Ziņas Fold 4. aprīlis, 2016

Turpinot redakcijas sadarbību ar māksliniekiem, «Veto» jaunākā žurnāla ilustrāciju autors ir mākslinieks Atis Jākobsons, kurš, reflektējot par numura tēmu «atkārtojums», lappuses papildinājis ar asimetrisku papīra locījumu attēliem.

Numurā lasāms raksts par dažādiem pašizdomātiem vai eksperimentu ceļā pārradītiem mūzikas instrumentiem jeb frīkstrumentiem — par tiem stāsta tekstgrupas «Orbīta» pārstāvis dzejnieks un mūziķis Artūrs Punte, ekstravagantās somu grupas «Cleaning Women» dalībnieks Risto Pūrunens (Risto Puurunen), kā arī neparasto instrumentu radītājs un apvienības «Bērnu rīts» dalībnieks Maksims Šenteļevs.

Ierastajā diskusijas rubrikā par atkārtojuma vietu mākslā un tās izstādīšanai paredzētajās telpās savas domas izteikuši mākslinieki Kaspars Groševs un Kaspars Zariņš, kuratore Kristiāna Kārkliņa un mākslas zinātniece Elita Ansone, bet literatūras sadaļā lasāms rakstnieces Ievas Vieses stāsts «Pelnu kāzas». Savukārt modes lappusēs stiliste Jūlija Volkinšteine kopā ar fotogrāfi Kristīni Madjari Jaunā Rīgas Teātra aktrisi Gunu Zariņu pārvērtušas muzeja ekskursantē.

Īpaši daudzveidīgas un spilgtas šoreiz ir astoņdesmit lappušu biezajā izdevumā lasāmās intervijas. Tajās Viesturs Celmiņš runā par publiskās sfēras un publiskās telpas attiecībām, bet talantīgais režisors Vladislavs Nastavševs atklāj savas attiecības ar komponēšanu un aktieriem, kā arī ar dzejnieku no aizpagājušā gadsimta — Mihailu Kuzminu. Savukārt dzīvesstāsta rubrikā lasītājam dota iespēja izsekot aizraujošajai Induļa Bilzēna dzīvei, sākot ar došanos bēgļu gaitās četru gadu vecumā, līdz draudzībai ar dīdžeju «Westbam» un house mūzikas atvešanai uz Latviju.

«Veto» 37. numurā lasāmas arī intervijas ar cilvēkiem, kuru darbarīks ir balss, – muzikologu Valdi Muktupāvelu, runas pedagoģi Antoniju Apeli un ētera personību Māru Krontāli, kas ierunājusi visu Rīgas autobusu pieturvietu nosaukumus. Tāpat iespējams tuvāk iepazīt grupas «Tehnikums» un mākslinieka Ata Jākobsona radošo darbību.

Žurnālu «Veto» var iegādāties visās preses tirdzniecības vietās, grāmatnīcās un dzīvesstila veikalos, muzejos un izstāžu zālēs, kā arī vīna bārā «Vieta». «Veto» top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.