Žurnāla dizains — Madara Krieviņa

Iznācis ceturtais bilingvālā grāmatžurnāla «Benji Knewman» numurs, kura centrālā tēma, «displacement» jeb nebūšana, nejušanās savā īstajā vietā, apspēlēta ne tikai rakstos izdevuma iekšlapās, bet arī vākā, kas apzināti veidots kā «brāķis».

Ziņas Fold 24. maijs, 2016

Turpinot iekarot starptautisku atpazīstamību, Rīgā radītā grāmatžurnāla «Benji Knewman» ceturtais numurs, kura saturs lasāms gan latviešu, gan angļu valodā, piedzīvojis arī divas atklāšanas. Pirmā atvēršana Londonā notikusi pēc neatkarīgo žurnālu kustības kuratora, interneta vietnes un žurnālu veikala «MagCulture» dibinātāja Džeremija Leslija (Jeremy Leslie) aicinājuma. Savukārt Rīgā «Benji Knewman» tika prezentēts vienlaikus ar jaunāko Vācijas žurnāla «ZEITmagazin» starptautisko numuru, kad Latviā viesojās tā galvenais redaktors Kristofs Amends (Christoph Amend).

Ceturtais «Benji Knewman» izdevums ar Mihailu Barišņikovu uz vāka atklāj slavenā baletmeistara un aktiera pārdomas, kas radušās pēc «Brodskis/Barišņikovs» viesizrādes Telavivā, — ka dažiem viņš droši vien šķiet vecmodīgs. Citā stāstā Irānā dzimis un Kanādā izaudzis rakstnieks prāto, kurā no divām pilsētām — Toronto vai Teherānā — ir viņa īstās mājas, bet beigās nejūtas piederīgs nevienai. Dāņu profesors, kurš pārcēlies uz dzīvi Francijā, stāsta, kā aizgājis no respektabla darba «IBM», jo vairs nav spējis melot uzņēmuma vārdā. Oskars no Rīgas atzīst, ka dažkārt salīdzina savu ķermeni ar citu vīriešu augumiem žurnālos.

Tāpat «Benji Knewman» jaunākajā numurā iespējams lasīt arī par modernisma arhitektūru Rīgā un ar to saistītām anekdotēm no dzīves, kā arī par mākslas portāla veidošanas aizkulisēm un Latvijas mākslas tirgus specifiku.

«Benji Knewman» redaktore Agnese Kleina stāsta, ka nejušanās savā vietā un savā ādā tik regulāri iezīmējusies tobrīd vēl topošā numura rakstos, ka kopā ar grafikas dizaineri Madaru Krieviņu viņas nolēmušas šo savādo sajūtu padarīt arī vizuālu un taustāmu. Žurnāla vāks ar nodomu pielīmēts otrādi un atrodas «nevietā», gluži kā izdevuma stāstu varoņi. «No malas izskatās, ka lasītājs žurnālu tur ačgārni. Jo kā gan vēl labāk likt lasītājam sajusties «ne savā ādā», pielaikojot rakstu varoņu dzīves un pieredzes savējai, ja ne kad vilcienā vai autobusā citi pasažieri uz viņu tā jocīgi skatās,» Agnese skaidro dizaina ideju.

Grāmatžurnālu «Benji Knewman» iespējams iegādāties Rīgas dizaina, modes un grāmatu veikalos, kā arī internetā. Tas nopērkams arī citviet pasaulē — kopumā 22 valstīs.