Foto — Pēteris Vīksna

Klajā nācis «Es raudu muzejos», jauniešu programmas «Zuzeum 101» radīts kabatas formāta izdevums latviešu valodā par mākslu visās tās izpausmēs.

Ziņas Fold 14. maijs, 2019

«Zuzeum 101» ir topošā mākslas centra «Zuzeum» izglītības programma jauniešiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Pirmais kurss «Kā uzrakstīt gleznu» aizsākās 2018. gada aprīlī un noritēja sadarbībā ar bilingvālā grāmatžurnāla «Benji Knewman» redakciju. Kursa ietvaros jaunieši iepazina Zuzānu kolekciju, apmeklēja aktuālās izstādes, vērtēja to saturu un iekārtojumu un tikās ar kuratoriem un izstāžu dizaineriem.

Izdevuma nosaukums «Es raudu muzejos» patapināts no esejas, kurā viena no «Zuzeum 101» dalībniecēm vaļsirdīgi vēsta par pārdzīvojumu, kad grāmatā redzēto mākslas darbu beidzot skatījusi reālajos izmēros muzejā. 48 lappušu biezajā žurnālā lasāmi dalībnieču literārie darbi, vērojumi, sarunu fragmenti, kā arī skatāmas mākslas darbu reprodukcijas.

Izdevuma redaktore ir Agnese Kleina, tā dizainu veidojušas Madara Krieviņa un Elīza Tolstika.

«Zuzeum 101» pirmajā kursā darbojās 15 dalībnieces. Otrais kurss uzsāka darbu šomēnes, un turpmākā gada laikā programmas dalībnieki noskaidros, kā ideja pārtop izstādē. Kursa darba ietvaros jaunieši izstrādās paši savu izstādes konceptu un realizēs to sadarbībā ar «Zuzeum» kuratoriem.

 

Minižurnālu «Es raudu muzejos» iespējams iegādāties «Zuzeum: The Ear», Lāčplēša ielā 101, Rīgā.