Publicitātes attēls

Gada sākumam raksturīgi, Latvijā un pasaulē aktīvi norisinās pieteikšanās dažādiem dizaina balvu konkursiem. Viens no starptautiski pazīstamākajiem apbalvojumiem ir «Red Dot» balva, kuru jau gadu desmitiem organizē Vācijas Ziemeļreinas–Vestfālenes Dizaina centrs. Šobrīd atvērta reģistrācija vairākās tās disciplīnās.

Ziņas Fold 26. janvāris, 2017

«Red Dot» konkursā darbus iespējams iesniegt trīs disciplīnās — produktu dizains, komunikācijas dizains un dizaina koncepts. Papildu dizaina balvas ietvaros atsevišķs konkurss tiek rīkots arī Ķelnes prestižās mēbeļu un interjera izstādes «interzum 2017» dalībniekiem. Jau šobrīd uz balvām aicināti pretendēt produktu dizaineri un ražotāji, kā arī vēl nerealizētu ideju autori no visas pasaules, bet no 27. februāra tiks atvērta pieteikšanās komunikācijas dizaina disciplīnā, kurā pērn atzinīgi tika novērtēts arī Latvijas dizaina birojs «H2E».

Produktu dizains

Vēl līdz 8. februārim dizaineriem un ražotājiem ir iespēja pretendēt uz «Red Dot» balvu produktu dizainā kādā no 47 kategorijām. Meklējot «labu dizainu un inovācijas», pieteiktos darbus izvērtēs starptautiska žūrija 40 locekļu, neatkarīgo dizaineru, dizaina profesoru un mediju pārstāvju, sastāvā. Žūrija ņems vērā tādus kritērijus kā inovācijas pakāpe, formālā kvalitāte, funkcionalitāte, ekoloģiskie aspekti, ergonomika un citus.

Savu labāko veikumu, sākot no mēbelēm līdz modes aksesuāriem, aicināti izrādīt gan lielie zīmoli, gan vidēja lieluma uzņēmumi, kā arī neatkarīgie dizaineri un dizaina studijas. Labākie produkti tiks novērtēti ar «Red Dot» kvalitātes zīmogu, katrā kategorijā tiks pasniegta arī «Red Dot: Best of the Best» balva. Žūrijas darbs norisināsies februārī, bet noslēguma apbalvošanas ceremonija notiks 3. jūlijā Esenē, Vācijā. Savukārt no 4. jūlija līdz 6. augustam labākos darbus varēs aplūkot uzvarētāju izstādē «Design on Stage» «Red Dot» Dizaina muzejā Esenē.

Pieteikties konkursā iespējams, reģistrējoties «Red Dot» mājaslapā, taču jāņem vērā, ka līdz 10. februārim produkts jānogādā arī tā izvērtēšanai klātienē.

Dizaina koncepts

Kopš 2005. gada Singapūrā norisinās «Red Dot» balvas pasniegšana labākā dizaina koncepta autoram. Darbu iesniegšana šajā kategorijā dizaineriem, dizaina uzņēmumiem un augstskolām ļauj pārbaudīt savu radošo potenciālu un idejas dzīvotspēju. Žūrijas piešķirtais «Red Dot» apbalvojums liecina par inovatīvu vīziju, kuru ir iespējams un ir vērts attīstīt, kā arī par to, ka tās autora gaitām turpmāk vērts sekot līdzi. 2016. gadā šajā disciplīnā tika reģistrēti 4698 pieteikumi no 60 valstīm.

Līdz 31. janvārim konkursā iespējams reģistrēties par zemāku dalības maksu, taču pieteikšanās būs atvērta līdz 24. maijam.

Komunikācijas dizains

«Red Dot» komunikācijas dizaina disciplīnā aicināti pieteikties aģentūru, dizaina biroju pārstāvji, uzņēmumi ar spēcīgām komunikācijas kampaņām, jau atzītie, jaunie un arī pašnodarbinātie dizaineri. Katru gadu žūrijas izvērtēšanai tiek iesniegti plakāti, grāmatas, mājas lapas un citi projekti kopā 17 kategorijās. Papildus galvenajai balvai katrā no tām, komunikācijas dizaina disciplīnā ir arī studentiem un jaunajiem profesionāļiem paredzēta «Junioru balva», kas tās ieguvējiem nozīmē gan atpazīstamības veicināšanu, gan 10 000 eiro vērtu naudas prēmiju. Tāpat noslēguma ceremonijā Berlīnē balvas tiks pasniegtas «Gada aģentūrai» un «Gada zīmolam». Pieteikšanās būs atvērta no 27. februāra līdz 9. jūnijam.

 

Katrā «Red Dot» balvas disciplīnā atšķiras gan piešķiramo apbalvojumu skaits, gan noslēguma ceremonijas un apbalvoto darbu izstādīšanas norises veids un vieta. Visi uzvarētāji iekļūs «Red Dot» dizaina gadagrāmatā un publicitātes materiālos, saņems iespēju lietot «Red Dot» kvalitātes zīmogu kā atpazīstamības zīmi. Sīkāka informācija par konkursa noteikumiem, «Red Dot» disciplīnām un iepriekšējo gadu uzvarētājiem atrodama konkursa mājaslapā.