Vāka foto — Gunārs Janaitis, grāmatžurnāla dizains — Madara Krieviņa

Ar jaunu dizainu un līdzņemšanai draudzīgu formātu iznācis bilingvālā grāmatžurnāla «Benji Knewman» sestais laidiens. Tā vāku rotā Gunāra Janaiša fotogrāfija no 1978. gada Mākslas dienām, bet iekšlapās, kā ierasts, meklējami vizuāli stāsti un saistošas intervijas.

Ziņas Fold 18. maijs, 2017

Jaunajā «Benji Knewman» izdevumā, kas nupat prezentēts Amsterdamā, žurnālu veikalā «Atheneum Nieuwscentrum», lasāmi rakstnieka Jāņa Joņeva oriģinālstāsts ar negaidītām beigām un žurnāla «Rīgas Laiks» šifrētāja un autora Rvīna Vardes dienasgrāmata. Fotogrāfs Gunārs Janaitis dalās ar līdz šim vēl nepublicētām fotogrāfijām no Mākslas dienām Rīgā 70. un 80. gadu mijā. Pašironiskā fotostāstā «Maisiņš vaig?» atrasti iemesli tam, kāpēc katram latvietim mājās ir plastmasas maisiņš ar maisiņiem, bet Rīgas Kinostudijas filmu fani var doties pastaigā pa Rīgu, kurā pētītas filmās redzamās lokācijas. Tāpat izdevumā atklāti arī nezināmi fakti no rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa biogrāfijas, kurus izstāstījusi kāda viņam tuva vāciete.

Interviju varoņi šoreiz ir grafikas dizaineris Saša Ušakovs, kurš savu biroju iekārtojis vienā no simtgadīgajiem Rīgas ūdenstorņiem, bet par savas profesijas traģikomisko pusi stāsta Rīgas veikalnieki Dite Jurcāne un Armens Načerjans.

Izdevums ieguvis jaunu, uzlabotu dizainu, ko veidojusi «Benji Knewman» dizainere Madara Krieviņa. Tas veidots ar mērķi vēl spēcīgāk iezīmēt Latvijas kultūrvēsturisko vietu pasaules kartē, esot krustcelēs starp Rietumiem un Austrumiem.

Lai radītu jauno «Benji Knewman» izskatu, Madara Krieviņa un redaktore Agnese Kleina pētīja padomju laiku žurnālu un grāmatu dizainu un papīru. Abas izvirzīja mērķi saprast, kā dizaineri strādāja laikmetā, kad nevarēja brīvi iegādāties burtveidolus vai tipogrāfijā pasūtīt smalkus drukas darbus un bija jāstrādā ar laikmeta un teritorijas ierobežotajām iespējām. Gūtie secinājumi integrēti «Benji Knewman» sestā laidiena dizainā.

Grāmatžurnālu «Benji Knewman» iespējams iegādāties Rīgas dizaina, modes un grāmatu veikalos, kā arī internetā. Tas nopērkams arī Kanādā, ASV, Nīderlandē, Lielbritānijā, Austrijā, Libānā, Austrālijā, Jaunzēlandē un citur — kopumā 22 valstīs.