Foto no Igaunijas Mākslas akadēmijas arhīva

Igaunijas Mākslas akadēmija izziņojusi pieteikšanos pirmajai Tallinas mākslas, dizaina un arhitektūras vasaras akadēmijai «Edge/Blurring Boundaries». Tā norisināsies augustā un piedāvās sešus nodarbību kursus atšķirīgās dizaina, mākslas un arhitektūras disciplīnās. Lekcijas un darbnīcas vadīs Igaunijas Mākslas akadēmijas vadošie pasniedzēji, pētnieki un mākslinieki, kā arī sadarbības partneri no citām augstskolām.

Ziņas Fold 29. maijs, 2017

1.–10. augusts

Igaunijas Mākslas akadēmijas Vasaras akadēmijas ietvaros notiks Starptautiskā arhitektūras vasaras skola «Flooded». Tās norises vieta ir Somā Nacionālais parks, kas vasaras skolas ietvaros kļūs par cilvēka, ūdens un arhitektūras mijiedarbības laboratoriju. Dalībai ir aicināti pieteikties topošie arhitekti, interjera arhitekti, dizaineri un mākslinieki. Nodarbības vadīs starptautiski atzīti arhitektūras teorētiķi un praktiķi — «b210 architects», Sami Rintala (Sami Rintala) un Hanss Praks (Hannes Praks).

14.–15. augusts

Nodarbību kurss «The Contemporary Art Field in Estonia» ir divu dienu apmācību cikls, kas sniegs pārskatu par laikmetīgās mākslas jomu Igaunijā — iepazīstinās ar nozīmīgākajām organizācijām, aktīvākajiem jomas pārstāvjiem, dažādu disciplīnu māksliniekiem un atšķirīgiem nozares pasākumiem. Kursu vadīs Mārina Ektermana (Maarin Ektermann) — mākslas kritiķe un Igaunijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja, kā arī Kumu mākslas muzeja izglītības centra vadītāja.

21.– 25. augusts

Darbnīcas «Clay 3D Printing — Presence and Possibilities» ietvaros dalībnieki apgūs tehniskas iemaņas darbā ar 3D printeri un māla druku. Darbnīcu vadīs mākslinieks Džonatans Kīps (Jonathan Keep) no Lielbritānijas, kā arī igauņu speciālisti Kaiko Kivi (Kaiko Kivi), Lauri Kilusks (Lauri Kilusk) un Madis Kāsiks (Madis Kaasik). Dalībai ir aicināti pieteikties studenti ar iemaņām 3D modelēšanas programmās, taču pieredze darbā ar 3D printeri nav obligāta.

Vienlaikus ar 3D māla drukas darbnīcu notiks arī pilsētplānošanas studiju kurss «Numbers and Cognition in the Urban Environment». Nodarbību mērķis ir radīt dalībniekos padziļinātu izpratni par satiksmes kartēšanas procesu un veicināt efektīvu publiskās telpas attīstību. Kursu vadīs Rauls Kalvo (Raul Kalvo) un Miks Mēlaks Miks Meelak (Mikk Meelak), un tam ir aicināti pieteikties arhitektūras un pilsētplānošanas studenti. Nodarbību programma būs saistoša arī topošajiem ceļu būves inženieriem, ģeogrāfiem, statistiķiem, psihologiem un informāciju tehnoloģiju studentiem.

21.– 28. augusts

Darbnīca «Toys for Elephants». Kursa ietvaros dalībnieki izstrādās lielformāta objektus ziloņiem ar mērķi veicināt dzīvnieku kognitīvo spēju attīstību. Labākie risinājumi tiks realizēti lietošanai Tallinas Zooloģiskajā dārzā. Nodarbības vadīs Laplandes Universitātes dizaina inženierzinātņu vecākā lektore Lauri Šnelmana (Lauri Snellman).

28.–30. augusts

Nodarbību kursa «Telling Stories — Language in Video & Video as Language» fokusā būs stāsta nozīme un lietojums video mākslā. Tiks analizēti atzītu video mākslinieku darbi, kā arī norisināsies dalībnieku projektu prezentācija un vērtēšanas process. Kursu vadīs multimediju mākslinieks Klemens Vilhelms (Clemens Wilhelm). Darbnīcai ir aicināti pieteikties dalībnieki ar pieredzi kino vai video jomā.

Reģistrācija Vasaras akadēmijas nodarbībām ir atvērta līdz 5. jūnijam, aizpildot pieteikšanās anketu tās mājaslapā. Dalība «Clay 3D Printing — Presence and Possibilities», «Toys for Elephants», «Numbers and Cognition in the Urban Environment», «The Contemporary Art Field in Estonia» darbnīcās ir bez maksas, savukārt «Telling Stories — Language in Video & Video as Language» darbnīcas cena 210 eiro un «Flooded» vasaras skolas dalības maksa ir 200 eiro. Tallinas mākslas, dizaina un arhitektūras vasaras akadēmiju «Edge/Blurring Boundaries» organizē Igaunijas Mākslas akadēmija ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Plašāka informācija par programmu un pieteikšanās iespējām atrodama Igaunijas Mākslas akadēmijas mājaslapā.