Foto — Henriks Dunkers

Kuldīgas Mākslas namā no 4. augusta līdz 10. septembrim būs skatāma Somijas fotogrāfa Henrika Dunkera fotogrāfiju izstāde «Dāvanas pēc protokola» — fotoprojekts, kas veltīts diplomātiskajām dāvanām.

Ziņas Fold 2. augusts, 2017

«Dāvanas pēc protokola» ir somu mākslinieka Henrika Dunkera (Henrik Duncker) Latvijā veidots fotogrāfiju cikls. Projekts aizsākās, kad Henriks Dunkers saņēma uzaicinājumu veidot diplomātisko dāvanu bilžu sēriju mākslinieku apvienības «Orbīta» izdevumam «Talka». Fotogrāfijās redzamas dāvanas, kas pasniegtas valsts oficiālo un darba vizīšu laikā Latvijā un ārvalstīs, kā arī Latvijas tautas dāvanas valstij un amatpersonām.

Žurnāla «Talka» redaktore un fotogrāfiju sērijas idejas autore Anna Volkova atsaucas uz stingro protokolu, kuram pakļauta dāvināšana un dāvanu izpirkšana — aizejot no posteņa, ierēdņi var izpirkt dāvanas no valsts. «Šie savādie priekšmeti, lieli un mazi, krājas milzīgos skapjos ar vitrīnām. Ar laiku dažiem pazūd kodu birkas, un tie kļūst par nezināmiem priekšmetiem, kurus nezināms dāvinātājs pasniedzis nezināmam adresātam. Tie nekādi neierakstās kaut cik aptveramā kolekcijā. Henrika fotogrāfijās šī kuriozitāte lieliski nolasās,» komentē Anna Volkova.

Dunkera fotogrāfijās iemūžināti tādi dāvinājumi kā Latvijas Olimpiskās komitejas dāvana — Latvijas bobslejistu komandas ķivere, Berlīnes mūra fragments, Mongolijas prezidenta Cahjagīna Elbegdorža dāvana — konsoles zelta dekors ar Mongolijas prezidenta ceļojuma sižetu un citi.

«Fotoprojekts simboliski atdod dāvanas tautai. Tas piedāvā ne tikai vienkārši apmierināt ziņkāri, bet arī ieskatīties demokrātiskas valsts funkciju un mehānismu aizkulisēs, padarot tās caurskatāmākas,» stāsta Vladimirs Svetlovs, viens no izstādes veidotājiem. Viņš piebilst, ka «elites dāvanu attēlos skaidri jaušams Henrikam raksturīgais humoristiskais skats, kas šoreiz vērsts valsts tēla identitātes virzienā hektiskās Eiropas kontekstā. Laikā, kad Somija jau svin, bet Latvija vēl tikai gatavojas savas neatkarības simtgadei.»

Henrika Dunkera darbi atrodas laikmetīgās mākslas muzeja «Kiasma» kolekcijā Helsinkos, kā arī «Moderna Museet» kolekcijā Stokholmā un Somijas Fotogrāfijas muzejā. Viņa fotogrāfijas publicētas arī prestižos ārvalstu un Latvijas izdevumos.

Izstādes «Dāvanas pēc protokola» idejas autore ir Anna Volkova, to veidojuši Vladimirs Svetlovs, Maira Dobele un Henriks Dunkers.

Izstādes atklāšana notiks 3. augustā plkst. 16.00, Kuldīgas mākslas namā, 1905. Gada ielā 6, Kuldīgā. Tā bez maksas būs apskatāma līdz 10. septembrim.