Attēls — Aleksejs Gordins

No 27. līdz 30. septembrim Rīgā notiks ielu mākslas festivāls «Mūra lāde». To rīko Kaņepes Kultūras centrs, pats kļūstot par tā notikuma vietu un «audeklu» vienlaicīgi. Festivāla darbus veidos deviņi mākslinieki, pasākuma norisēs varēs iesaistīties arī apmeklētāji.

Ziņas Fold 21. septembris, 2017

Rīgā netrūkst pamestu ēku, ugunsmūru — pilsētvide daudz iegūtu, ja tiktu izmantots šo virsmu mākslinieciskais potenciāls, uzskata ielu mākslas festivāla «Mūra lāde» rīkotāji. Viņi norāda, ka pirmais un pēdējais ielu mākslas festivāls «Blank Canvas» noritēja 2014. gadā, kad tika izveidoti astoņi lielformāta darbi, un nu pienācis laiks jauniem.

«Ielu māksla ir sociāli aktīva, tā ir tepat, tā nav paslēpusies muzejā vai mākslas galerijā, vai bagāta cilvēka privātajā kolekcijā, tā uzrunā ikvienu,» stāsta Kaņepes Kultūras centra vadītājs Dāvis Kaņepe, «Piemēram, nesen Grieķijā, kad tur bija krīzes kulminācija un cilvēku uzticēšanās tradicionālajiem medijiem bija tuvu nullei, tieši pilsētvide kļuva par vietu, kur notika diskusijas, viedokļu apmaiņa, aicinājumi rīkoties. Daļa no šīm sarunām notika tieši ielu mākslas formā, izmantojot vizuālos izteiksmes līdzekļus».

No 27. līdz 30. septembrim Kaņepes Kultūras centrs kļūs par «audeklu», uz tā aklajiem logiem un iekšpagalmā taps pastāvīgi darbi. Festivāla tēma ir «iedomātās attiecības», un tajā piedalīsies krievu izcelsmes mākslinieks, kurš dzīvo starp Tallinu un Helsinkiem, Aleksejs Gordins (Alexei Gordin), Latvijas mākslinieki Reinis Pētersons, Artūrs Koršs, Toms Grīnbergs, Inga Bermaka, Paulis Liepa, Laura Aizporiete un Aigars Opincāns, kā arī Līsa Krūsmāgi (Liisa Kruusmagi) no Igaunijas.

Festivāla laikā Kaņepes Kultūras centra iekštelpās notiks interaktīva zīmēšanas akcija kopā ar mākslinieku Sandri Jaundzemu, kurā varēs piedalīties ikviens interesents.

Festivāla ietvaros 30. septembrī par muzikālo pavadījumu rūpēsies dīdžejs Mixmaster AG, bet festivāla noslēgumā uzstāsies hip-hop grupa no Lietuvas «Dee&Kamy»

Pirmo ielu mākslas festivālu «Mūra lāde» rīko Kaņepes Kultūras centrs sadarbībā ar «Henessy Revolution», to atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.