Festivāla vizuālā identitāte — Zigmunds Lapsa un Simons Fransuā (Simon François)

Nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs» šogad atzīmē 15. gadskārtu, un tā koncertvakari noritēs 6. oktobrī mākslas muzejā «Rīgas Birža», kā arī 13. un 14. oktobrī mūzikas namā «Daile». Festivāla muzikālā programma ir daudzveidīga — uzstāsies gan japāņu trokšņu mūzikas ikona «Merzbow», gan eksperimentālā hip–hopa duets «Shabazz Palaces» un virknepha citu ārzemju un Latvijas mākslinieku.

Ziņas Fold 4. oktobris, 2017

Festivāls «Skaņu mežs» tiks atklāts 6. oktobrī ar bezmaksas koncertvakaru mākslas muzejā «Rīgas Birža», kurā uzstāsies eksperimentālā vokāliste Sofia Jernberga (Sofia Jernberg), kā arī ansamblis «Nordic Affect», kas izpildīs islandiešu laikmetīgās mūzikas programmu. Abi priekšnesumi noslēgs «Skaņu meža» gada laikā izvērsto koncertsēriju «Ziemeļnieces eksperimentālajā mūzikā». Par koncertvakara nozīmīgākajiem viesiem uzskatāmi «AMM» — pagājušā gadsimta 60. gados dibināta britu grupa, kam piedēvē pionieru statusu akadēmiskās mūzikas, minimālisma un ambientās mūzikas ietekmētā elektro–akustiskajā improvizācijā.

13.–14. oktobrī festivāls noritēs mūzikas namā «Daile», un katrā no vakariem notiks pašmāju komponistu darbu pirmatskaņojumi — būs dzirdams Annas Ķirses darbs «Artifex Auditionis», kā arī Rolanda Kronlaka elektroniskā kompozīcija «Akusmātika». Festivālā notiks arī divi eksperimentālā hip–hopa koncerti. Pirmajā vakarā šo žanru pārstāvēs Sietlas siltā, bet vijīgi netveramā un afro–futūristiskā hip–hopa duets «Shabazz Palaces». Žurnāls «Rolling Stone» šogad rakstījis, ka šī apvienība ir atbildīga par «savdabīgi valdzinošāko hip–hopu šajā desmitgadē». Otrajā koncertvakarā uzstāsies kolāžmūzikas, noiza un pankroka ietekmētā, nemainīgi agresīvā hip–hopa māksliniece «Moor Mother».

Pēc vairāku gadu pārtraukuma festivāla programmā atgriezīsies trokšņu mūzika: uzstāsies japāņu noiza ikona «Merzbow», kas uzstāsies kopā ar ungāru bundzinieku Balāžu Pāndi (Balázs Pándi). 13. oktobrī uz skatuves kāps arī jaunākās paaudzes trokšņu mūziķe, ņujorkiete Mārgareta Šardjē (Margaret Chardiet) ar savu «power electronics» projektu «Pharmakon». Atšķirībā no «Merzbow», Šardjē priekšnesumā būs klātesošs arī vokāls un konfrontējoša attieksme pret publiku — katrā savā priekšnesumā viņa agri vai vēlu metas iekšā pūlī.

Par festivāla centrālo koncertvakaru goda viesiem uzskatāmi Rosko Mičels (Roscoe Mitchell) un Džeimss Dilons (James Dillon). Dilons ir «jaunās sarežģītības» kustībai piedēvēts skotu izcelsmes komponists, kas saņēmis četras Karaliskās Filharmonijas biedrības balvas.

Multi–instrumentālists un komponists Rosko Mičels pazīstams kā savulaik pasaulē pieprasītākā avangarda džeza ansambļa «Art Ensemble of Chicago» dibinātājs, kā arī agrīns afroamerikāņu komponistu–instrumentālistu apvienības «AACM» dalībnieks. «The New York Times» viņu nodēvējis par «vadošu afroamerikāņu komponistu» un «līderi eksperimentālajā mūzikā».

Improvizētu stīgu mūziku festivālā varēs dzirdēt ņujorkiešu Džo Morisa (Joe Morris, ģitāra) un Daniela Levina (Daniel Levin, čells) izpildījumā. Ritmiskās mūzikas dimensiju festivālā nodrošinās tumšā tehno projekts «Broken English Club», kā arī «footwork» žanra novatore «Jlin».

Uz skatuves kāps arī melanholiskais ģitārista–taustiņinstrumentālista Džefa Zeiglera (Jeff Zeigler) un arfistes Merijas Latimores (Mary Lattimore) duets. Savukārt «Skaņu meža» līdzdibināto novatoriskajai mūzikai veltīto platformu «SHAPE» festivāla programmā pārstāvēs Lankasteras pianists Stīvens Grū (Stephen Grew), kā arī latviešu bītmeikeris Oriole, kas sniegs audiovizuālu priekšnesumu kopā ar videomākslinieci Lindu Kononi, un «Machine Woman».

Citi latviešu projekti, kas uzstāsies festivālā, ir industriālās mūzikas apvienība «STROPS», kā arī Agatas Meļņikovas ambientās mūzikas projekts «Sign Libra».

Festivāla ietvaros meistarklases Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā vadīs Džeimss Dilons, Rosko Mičels un Džo Moriss.

 

Pilna pasākumu programma un plašāka informācija par māksliniekiem atrodama «Skaņu mežs» mājaslapā. Festivāla biļetes iespējams iegādāties «Biļešu Serviss» kasēs un internetā.