Attēls — «Skaņu mežs»

23. un 24. septembrī eksperimentālās mūzikas festivāls «Skaņu mežs» atzīmēs savu divdesmito jubileju ar koncertiem kultūras norišu vietā «Hanzas perons». Apmeklētājiem tiks piedāvāta daudzveidīga programma, kas sniedz ieskatu gan jaunākajās mūzikas norisēs, gan atgriežas pie festivāla pirmsākumiem. 25. septembrī noritēs arī festivāla bezmaksas pasākums bērniem.

Ziņas Fold 23. septembris, 2022

Šogad «Skaņu meža» galvenie viesi ir eksperimentālā hiphopa grupa «Clipping» ar «Grammy» balvas laureātu Davīdu Digsu (Daveed Diggs) priekšgalā. Grupas mūzikā savijas trokšņi, hiphopa mūzikas vēsture un akadēmiskais avangards. ««Clipping» dziesmu muzikālais noformējums ir nevis trokšņains, bet kosmiski tukšs, kā semplu (samples — angļu val.) avotu izmantojot, piemēram, glāzē ar ledus gabaliem iemērktu mikrofonu, degošas klavieres un vides ierakstus,» grupu raksturo festivāla rīkotāji.

Par īpašu festivāla viesi uzskatāms arī vācu-austriešu komponists Pēters Ablingers (Peter Ablinger), kura daiļrades pamatā ir vēlme «cilvēka ausij likt šaubīties par to, ko tā dzird». Tas tiek panākts gan ar kultūrzīmēm bagātām skaņu mākslas instalācijām, gan ar skaudri abstraktām elektroniskām kompozīcijām, komiskiem performatīviem darbiem un kompozīcijām, kas klausītājam ir jāiztēlojas savā prātā. Ablingera mūziku izpildīs vijolniece Biliana Vučkova (Biliana Voutchkova), kura darbojas arī kā improvizētāja un festivālā atskaņos arī savu mūziku.

 

Festivālā uzstāsies arī britu–irākiešu soprāns Alija Alsultani (Alya Al–Sultani) feminisma un spontānu referenču piesātinātā duetā ar vinilplašu manipulatori un skaņu mākslinieci Mariamu Rezaei (Mariam Rezaei), kā arī indiešu–amerikāņu vokālistes Amirtas Kidambi (Amirtha Kidambi) duets ar bundzinieku Metu Evansu (Matt Evans), kuru mūzika raksturojama kā abpusējs rituāls sēru pārdzīvošanai. Peru dzimušā eksperimentālais dziesminiece M. Kaje Kastaņeto (M. Caye Castagneto) apvienos latīņu ritmus, «new wave» ģitāras un «pagānu sēru dziesmas», nākot klajā ar noslēpumainu, pat tūlītēji neuztveramu popmūziku. Gaidāms arī latviešu komponistes Evijas Skuķes jaundarba «Sievietība vokālam un klavierēm» atskaņojums un laikmetīgās mūzikas komponistes Iveta Džanīna Džeksone (Yvette Janine Jackson), kura ir pazīstama ar savām civiltiesībām tematiski veltītajām radio operā, uzstāšanās.

Līdzās jau iepriekš izziņotiem māksliniekiem būs dzirdama arī festivāla apakšprogramma, kas atgādinās par tiem estētiskajiem meklējumiem, kas bija raksturīgi festivālam tā sākumposmā. Uzstāsies gan trokšņu mūziķis Rasels Hasvels (Russell Haswell), gan Fransuā Bonē (François Bonnet), kurš atskaņos komponista Bernāra Parmedžiāni (Bernard Parmegiani) daudzkanālu mūziku, ko «Skaņu meža» pirmajā festivālā varēja piedzīvot toreiz vēl dzīvā komponista klātbūtnē.

 

Brīvo improvizāciju festivālā pārstāvēs kvartets «[Ahmed]», ko žurnāls «The Wire magazine» nodēvējis par «vienu no progresīvākajām džeza grupām uz planētas». Savukārt Mančestras–Berlīnes mūziķu duets «Space Afrika» piedāvās plašas, urbānas skaņu ainavas apvienojumā ar ambiento mūziku, Detroitas tehno un atblāzmām no Šefīldas 1990. gadu IDM mūzikas. Britu tehno zvaigzne «Perc» īpaši festivālam sagatavojis eksperimentālās mūzikas programmu.

25. septembrī projekta «Lyra» ietvaros bērniem paredzētus jaundarbus prezentēs Linda Leimane, Mārtiņš Grauds un Sabīne Moore, kā arī Jenija Bergera Mīre (Jenny Berger Myhre) un Anna Bielska (Anna Bielski). Projekta mērķis ir iepazīstināt jauniešus un bērnus ar eksperimentālo mūziku un iesaistīt tās radīšanā. «Eksperimentālā mūzika, būdama savā būtībā demokrātiska un nehierarhiska, dos iespēju piedalīties mūzikā apmācītiem un neapmācītiem bērniem un jauniešiem. Tā kā projekts ir organizēts starp sociālajiem un etniskajiem slāņiem, tas būs arī sociāli iekļaujošs,» norāda «Skaņu meža» organizatori.

 

Plašāka informācija par «Skaņu meža 2022» programmu — festivāla mājaslapā.