Trauku grupa «Niedra» — Rūta Patmalniece, darba vad. Irēna Vipule. Publicitātes foto

Gada izskaņā Rīgā norisinās divas Profesionālās izglītības kompetences centra «Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola» (PIKC «RDMV») rīkotas izstādes. Viena no tām ir skolas absolventu, jauno dizaineru izstāde PIKC «RDMV» izstāžu zālē, otra — keramikas, koka un metāla izstrādājumu dizaina izglītības programmu audzēkņu darbu izstāde Latvijas Arhitektūras muzejā.

Ziņas Fold 7. decembris, 2017

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola, senāk pazīstama kā Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola, bet tagad ieguvusi profesionālās izglītības kompetences centra statusu, ir lielākā un viena no vecākajām vidējām profesionālās izglītības mācību iestādēm Latvijā. Skolas 11 izglītības programmās mācās 490 audzēkņi. Katru gadu skolu beidz vairāk kā 100 absolventu, kas pēc tam sekmīgi turpina studijas Latvijas, Eiropas un pasaules vadošajās dizaina, mākslas un arhitektūras augstskolās.

Absolventu izstāde «10 no 100» PIKC «RDMV»

Līdz 15. decembrim PIKC «RDMV» izstāžu zālē (K. Valdemāra ielā 139) skatāma skolas absolventu izstāde «10 no 100». Tā ir pirmā izstāžu cikla «10 no 100» izstāde, kurā piedalās 10 dizaineri, kuri PIKC «RDMV» absolvējuši laikā no 1998. līdz 2013. gadam, pēc tam studējuši kādā no Latvijas vai Eiropas dizaina, mākslas vai arhitektūras augstskolām un veiksmīgi turpina karjeru.

«Tā ir izstāde, kuras dalībnieki ir dažādu mācību gadu mūsu skolas absolventi, kurus mēs pazīstam gan Latvijā, gan ārzemēs kā veiksmīgus talantīgus dizainerus, māksliniekus, arhitektus,» komentē «10 no 100» kurators Jānis Brants. Izstādei sekos intervijas ar darbu autoriem, kuras būs pieejamas PIKC «RDMV» mājaslapā un Facebook vietnē. Šajā izstādē pārstāvētas četras skolas izglītības programmas — interjera dizains, formas dizains, koka izstrādājumu dizains un metāla izstrādājumu dizains.

Izstādē piedalās Anna Fanigina, Jānis Rožkalns, Agnese Purviņa, Miks Pētersons, Liene Drāzniece, Ieva Kalēja, Agnese Leilande, Inga Bermaka–Appiah, Paula Treimane, Artūrs Analts un Kristofers Reidzāns.

Izstāde apskatāma darba dienās no plkst. 9.30 līdz 16.30.

Dizaina izstāde «3 no 11» Latvijas Arhitektūras muzejā

No 8. decembra līdz 2018. gada 5. janvārim Latvijas Arhitektūras muzejā notiks izstāde «3 no 11», kas iepazīstinās ar PIKC «RDMV» keramikas, koka un metāla izstrādājumu dizaina izglītības programmu studentu diplomdarbiem un tikko radītiem kursa darbiem.

Izstādes dalībniekus vieno ne tikai darbnīcas skolas ēkā Lāčplēša ielā 55, bet arī izpratne par dizaina priekšmetu formu, funkciju un materiālu, parādot, kā ar minimāliem izteiksmes līdzekļiem var radīt pārliecinošu, funkcionālu un estētiski kvalitatīvu darbu. To apliecina arī veiksmīgā skolas dalība Londonas dizaina nedēļas jauno dizaineru skatē, kur ekspozīciju veidoja daļa no izstādē «3 no 11» redzamajiem koka un keramikas dizaina darbiem. Trīs izstādē eksponētie keramikas diplomdarbi ir Latvijas Dizaineru savienības gada balvas dizainā 2017. gada konkursa laureāti.

Izstādē aplūkojams plašs dizaina priekšmetu klāsts — gaismas ķermeņi, trauki, mēbeles un rotas, kuru risinājumos izmantoti dažādi materiāli un tehnoloģijas. Kursa darbos visi autori risinājuši vienu uzdevumu, bet diplomdarbu koncepcijas ir atšķirīgas. Rezultātā izveidota vienota, skolas stilistikai raksturīga ekspozīcija, kurā katra izglītības programma saglabā savu individualitāti.

Izstāde apskatāma darba dienās Latvijas Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19, Rīgā.