Publicitātes foto

Decembrī Latvijas Arhitektu savienība nāca klajā ar bezmaksas mobilo lietotni «Arhiguide», kas pilsētas iedzīvotājiem un visiem piedāvā iespēju iepazīt Rīgas arhitektūras interesantākos objektus. Tajā apkopota informācija par dažādu Rīgas ēku arhitektūru, pilsētas vēsturi, vidi, notikumiem un personībām.

Ziņas Fold 11. janvāris, 2018

Pēc Latvijas Arhitektu savienības iniciatīvas izveidota mobilā lietotne «Arhiguide», kas sniedz interaktīvu, saistošu un interesantu informāciju par Rīgas ēku arhitektūru un pilsētas būvvēsturi. Tajā apkopotas dažādas ēkas, to arhitekti un arhitektūra, īpašas vietas, maršruti, arhitektūras stili un vēstures posmi.

Lietotnē apskatāmo arhitektūras objektu aprakstu autors ir arhitekts, arhitektūras teorētiķis un daudzu grāmatu autors profesors Jānis Krastiņš un arhitektūras žurnālists, arhitektūras platformas «A4D» redaktors Artis Zvirgzdiņš. Sadarbībā ar Latvijas Kino muzeju saturu papildina arī Latvijas nozīmīgāko kinofilmu uzņemšanas vietu karte, kā arī ielu mākslas objekti no festivāla «Blank Canvas», kas pēc grafikas dizainera Edgara Zvirgzdiņa iniciatīvas Rīgā norisinājās 2014. gadā.

Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji norāda, ka lietotnes «Arhiguide» saturs pastāvīgi tiek papildināts. Šobrīd, papildu lietotnē jau esošajai informācijai par aptuveni 400 Rīgā esošiem arhitektūras objektiem, pieejama arī informācija par Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktajiem, kā arī balvu ieguvušajiem objektiem. Aplikācijā pieejami gan objektu apraksti, gan to attēli.

Drīzumā lietotne tikšot papildināta ar saturu par jūgendstila arhitektūru Rīgā. Šobrīd notiek aktīva sadarbība ar Rīgas Jūgendstila centru, lai aplikācijā pievienotu izsmeļošu informāciju par aptuveni 100 Rīgā esošiem jūgendstila arhitektūras objektiem.

Iniciatīvas autori un veidotāji ir Latvijas Arhitektu Savienība, tā veidota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Kultūras ministrijas atbalstu. Lietotni izstrādājusi digitālā aģentūra «Caballero» un to iespējams bez maksas lejupielādēt viedtālruņu lietotnēs AppStore (iPhone) un GooglePlay (Android). Tā pieejama angļu un latviešu valodā. Ar lietotnes saturu var iepazīties arī tās mājaslapā.