Publicitātes foto

No jūlija līdz novembrim katru trešdienas vakaru Rīgā norisināsies pasākumu cikla «Kompass» pasākumi, kur lekcijās, diskusijās un darbnīcās apmeklētājiem tiks atklāti veidi, kā domubiedru grupas, mākslinieki, arhitekti un aktīvi iedzīvotāji dažādās Eiropas vietās ir spējuši kopīgi risināt pilsētvides problēmas un radīt iekļaujošu, ilgtspējīgu un cilvēkiem draudzīgu vidi.

Ziņas Fold 29. jūnijs, 2018

«Kompass» ir pasākumu cikls par iedzīvotāju veidotu pilsētu, apkaimju attīstības iespējām un kultūru publiskajā telpā, kas ļaus jebkuram iepazīt neierastus pilsētvides projektus un inovatīvas prakses no dažādām Eiropas vietām. Kopā divdesmit «Kompass» pasākumos, kas dalīti vasaras un rudens ciklos, tiks apskatīts plašs tēmu klāsts, sākot no mikrorajonu pagalmu izmantošanas kāpostu dobēm, līdz pat kopienu kriptovalūtu ieviešanai.

«Kompass» pirmais vasaras cikla pasākums norisināsies 4. jūlijā plkst. 18.30 «Free Riga» telpās Turgeņeva ielā 17 un būs veltīts iedzīvotāju sadarbībai un iesaistei savas pilsētas un apkaimes veidošanā. Pasākumā ar savu pieredzi dalīsies Marija Derloša (Maria Derlõš) no Tallinas, kas pārstāv pilsētpētniecības laboratoriju «Linnalabor» un Lasnamae apkaimes attīstības biedrību «Lasnaidee», kas pēdējos gados realizējusi vairākus kultūras projektus Tallinas lielākajā padomju blokmāju mikrorajonā ar mērķi stiprināt tā iedzīvotāju piederības sajūtu. Citu ieskatu vakara tēmā sniegs Jekaterina Lavrineca (Jekaterina Lavrinec) no organizācijas «Laimikis.LT» Viļņā, kas stāstīs par savu pieredzi ar iedzīvotāju iesaisti Šnipiškes apkaimes attīstībā caur pilsētvides spēles elementiem («gamification»).

«Kompass» ietvaros nākammēnes Rīgā viesosies arī Irina Panoviča (Irina Panovich) no «Nordic Blockchain Association», lai 11. jūlijā «Free Riga» D27 telpās stāstītu  par kopienas iekšējās valūtas izveidi, Pjērs–Marī Kornins (Pierre–Marie Cornin), kas 25. jūlijā Ziepniekkalnā dalīsies ar idejām par daudzdzīvokļu māju pagalmu pārvēršanu, kā arī Džeims Binings (James Binning) no Tērnera balvu ieguvušās Lielbritānijas dizaina studijas «Assemble», lai 29. jūlijā festivāla «Komēta» ietvaros runātu par dažādiem inovatīviem funkcionālās arhitektūras piemēriem Londonā.

Augustā būs iespējams uzzināt par «Kulturlabor Trial&Error» pieredzi saistībā ar dalīšanās un solidaritātes iniciatīvu veidošanu Berlīnē, kā arī gūt ieskatu «ufaFabrik» 40 gadu pieredzē ilgtspējīga un videi draudzīga kultūras kvartāla un komūnas vadīšanā. Pasākumu sēriju turpinās «Kuusi Palaa» ar prezentāciju par kooperatīva pārvaldītu kultūras telpu Helsinkos, Trevors Deiviss (Trevor Davies) par mākslu publiskajā telpā, un Aleksandra Szimanska (Aleksandra Szymanska), kas stāstīs par Pilsētas kultūras institūta īstenotajiem kopienas aktivizēšanas projektiem Gdaņskā, Polijā. «Kompass» vasaras ciklu noslēgs Levente Poliaks (Levente Polyak), grāmatas «Uz sadarbību vērstas pilsētas finansējums» («Funding the Cooperative City») autors ar darbnīcu un lekciju par kopienas finansēšanas modeļiem.

Pasākumi norisināsies angļu valodā un tie paredzēti visiem interesentiem — iedzīvotājiem, biedrībām un uzņēmumiem, studentiem, senioriem, arhitektiem, māksliniekiem, pašvaldības darbiniekiem un citiem, kurus vieno interese pašiem veidot savu pilsētu. Ieeja  pasākumos bez maksas vai par ziedojumiem.

 

Pasākumu ciklu «Kompass» rīko biedrība «Free Riga» sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru un radošo industriju centru «DarbaVieta». Sekot līdzi informācijai par pasākumiem iespējams «Free Riga» Facebook lapā.