Foto — Aiga Ozoliņa

Atkal pārsteidzot lasītājus ar jaunu formātu, iznācis bilingvālā grāmatžurnāla «Benji Knewman» 8. laidiens, kura devīze šoreiz ir «māksla ir grūta, bet kādam tā ir jādara». Izdevumā, kā ierasts, atrodami vizuāli stāsti, saistošas intervijas ar radošām personībām un raksti.

Ziņas Fold 16. jūlijs, 2018

Izdevuma «Benji Knewman» redaktore Agnese Kleina atklāj, ka grāmatžurnāls iznāk jau gandrīz četrus gadus, taču tā misija, izstāstīt Latvijas stāstu starptautiskā valodā caur saturu un dizainu, ir palikusi nemainīga. Astotais laidiens veltīts visiem tiem, kas rada un zina, ka ceļš uz izdošanos ir grūts. «Vai tas ir dizainers, kurš klientam nejauši nosūta failu «finalfinalfuckingfinal.pdf», jaunais uzņēmējs, kurš pats pieved preces un uzkopj savu biroju, vai kinorežisors, kurš pēc savas filmas uzņemšanas vairs nespēj uz to paskatīties,» piemērus min Agnese. Jaunākā numura devīze ir — māksla ir grūta, bet kādam tā ir jādara.

«Benji Knewman» 8. laidienā lasāma intervija ar animācijas režisori Signi Baumani, kura dzīvo un strādā Ņujorkā. Atklātā sarunā par to, kas patīk publikai un viņam pašam, dalās populārās apvienības «Čipsis un Dullais» mūziķis Mārtiņš Ābols jeb Čipsis. Ilustratore Anete Melece radījusi autobiogrāfisku metakomiksu «Busy Freelancer At Work». Vēl numurā iekļauta epistolāra saruna par to, vai rietumi kādreiz sapratīs austrumus. Ar e–pasta vēstulēm par šo tēmu gada garumā apmainījās Agnese Kleina un krievu rakstnieks Pēterburgā, Oļegs Sivuns. Savukārt dizainers Zigmunds Lapsa dalās savās zināšanās par košļājamo gumiju vēsturi Padomju Savienībā un ilustrācijām izmanto košļeņu «Turbo» papīrīšus.

Astotā laidiena formāta iedvesmas avots ir 1967. gadā izdots kabatas formāta latviešu mākslas albums, kuru Agnese Kleina uzgājusi sava tēta grāmatplauktā Liepājā.

Jaunākā numura tēmu papildina ierobežotā skaitā radīti T–krekli ar izšūtu uzrakstu «māksla ir grūta».

Grāmatžurnāls «Benji Knewman» nopērkams Rīgas veikalos «Mr. Page», «Riija», «Kolekcionārs», «Manilla», «Nice Place», «Robert’s Books», «M50», galerijā «Istaba». To ir iespējams iegādāties arī «Benji Knewman» interneta veikalā, kur pieejams arī minētais T–krekls. Grāmatžurnāls nopērkams arī Kanādā, ASV, Nīderlandē, Lielbritānijā, Austrijā, Libānā, Austrālijā, Jaunzēlandē un citur — kopā 22 valstīs. «Benji Knewman» 8. laidiens iznācis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.