Vizualizācija — Rīgas Krēslu fabrika

Šī gada sākumā Rīgas Krēslu fabrika prezentēja jaunu produktu, ergonomisku krēslu skolēniem «Tip», kas kalpo kā instruments labākai mācību satura uztveršanai skolās ar mūsdienīgu un radošu vidi. Šobrīd produkta ideja tiek attīstīta, cenšoties rast piemērotāko risinājumu skolēnu vajadzībām.

Ziņas Fold 19. jūlijs, 2018

Latvijas skolu sistēma atrodas radikālu pārmaiņu priekšā. Tās ietvers fundamentālas mācību satura izmaiņas, lai nodrošinātu 21. gadsimtā nepieciešamās zināšanas un prasmes. Rīgas Krēslu fabrikā uzskata — līdz ar saturu jāmainās arī formai un videi, kurā notiks mācību procesi, tāpēc uzņēmumā radīts skolēna krēsls «Tip», kas atbilst dinamiskam un radošam mācību procesam.

Ir pierādīts, ka nekustīga sēdēšana pazemina koncentrēšanās spējas, bojā stāju un pasliktina pašsajūtu. Labi darba devēji nodrošina ergnomiskus biroja krēslus darbniekiem, un tikpat nozīmīgi ir augošam ķermenim piemēroti, ērti strādāšanas apstākļi skolēna «darba vietā». «Tip» krēsls nodrošina atbrīvotu sēdēšanu mācību stundās, kas ergnomikas ziņā ir vēlamāka par tradicionāli statisko.

«Tip» sēdekļa sfēriskās kustības mehānisms novērš ilgstošu skolēna atrašanos vienā pozā — šūpošanās mehānisms palīdz bērnam ilgstošā sēdēšanas procesā justies ērti un vienlaikus brīvi kustēties, atbalstot skolēna kustības visos virzienos.

Krēsla atzveltne nodrošina jostas vietas atbalstu, saglabājot pareizo S–veida mugurkaula izliekumu. Skolēns var brīvi izvēlēties katras darbības specifikai, rakstīšanai, lasīšanai vai komandu darbam, piemērotāko un ērtāko pozu. Sēdekļa forma ļauj sēdēt arī jāteniski.

Šobrīd Rīgas Krēslu fabrika skolām piedāvā vairākus «Tip» krēslu modeļus ar sēdekļiem, kas piemēroti 1.–8. klašu skolēniem. «Tip» modelis «Lift» ļauj bērnam pašam, ienākot klasē, pielāgot sava krēsla augstumu, savukārt tā piecstaru pamatne ar gumijas ritenīšiem dod iespēju bez lieka trokšņa pārvietot krēslu klases telpā, piemēram, darbam grupās.

Paralēli uzņēmums strādā pie ergonomiska mācību krēsla izveides arī vecāko klašu audzēkņiem. «Tip» sērijas autori ir Rīgas Krēslu fabrikas dibinātājs, arhitekts un uzņēmuma vadošais dizainers Aldis Circenis, kā arī dizaineri Jānis Auniņš, Juris Baranovskis un Rihards Rūsis.

Rīgas Krēslu fabrika (eksporta tirgos pazīstama ar nosaukumu «RIGA ChAIR») ražo liekti līmētā saplākšņa sēdmēbeles kopš 2011. gada, vairākkārt gūstot vietējas un starptautiskas nozīmes atzinības. Šobrīd Rīgas Krēslu fabrikas produkti tiek eksportēti uz Somiju, Zviedriju, Norvēģiju, Vāciju, Poliju, Beļģiju, Nīderlandi, Lielbritāniju un Austrāliju.