Foto — Andrejs Strokins

Interneta žurnāla «Satori» redakcija un biedrība «Ascendum» sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades programmu lasītājiem piedāvā trešo no četriem žurnālu sērijas «Simtgade» numuriem latviešu un angļu valodā. Tajā aplūkotas visdažādākās tēmas, ko papildina fotogrāfijas un ilustrācijas. Izdevuma dizaina autors ir Kārlis Dovnorovičs.

Ziņas Fold 14. augusts, 2018

Žurnāla «Simtgade» trešajā numurā tāpat kā iepriekš atrodams aktuālā ceturkšņa notikumu kalendārs un gaidāmo spilgtāko kultūras notikumu TOP 10. Politologs Ivars Ījabs izdevumā risinājis jautājumu par pilsonisku sabiedrību Latvijā, un pētnieks Ksavjē Lands apskatījis klimata pārmaiņu problemātiku. Numura iekļautas intervijas ar Latvijas valsts simtgades biroja izglītības un jauniešu programmas vadītāju Aiju Tūnu par iniciatīvu «Latvijas skolas soma», kā arī ar pētnieku un filozofu Tomu Ķenci par dokumentālo filmu «Baltu ciltis» un Latvijas vēsturi. Par leģendāro Rolanda Kalniņa filmu «Četri balti krekli» uzrakstījusi teātra kritiķe Lauma Mellēna–Bartkeviča, bet zaļumbaļļu tradīcijas izpētījusi folkloriste Ieva Vītola. Dizaina domātāja Jeļena Solovjova aprakstījusi Latvijas stārtapus simtgades garumā, bet literāts Aivars Madris atradis 100 gadus vecu avīzes rakstu par denaturētā spirta kaitīgumu un izpētījis nacionālās dzeršanas īpatnības. No svaigākās daiļliteratūra šoreiz piedāvāts Henrika Eliasa Zēgnera dzejolis un Ulda Rudaka feļetons «Labākā valsts pasaulē». Savukārt mākslas sadaļa priecē ar Māra Bišofa zīmējumu ciklu «Dziesmu un deju svētki».

«Mums ir liels prieks un lepnums izdot jau trešo Latvijas valsts simtgadei veltītās sērijas izdevumu, kas ir ne tikai saturisks, bet arī vizuāls baudījums. Mēs priecājamies par iespēju atstāt nākamajām paaudzēm atmiņas par Latvijas simtgadi kā robežu, no kuras Latvija aizvien vairāk tiecas nobriedušas demokrātijas virzienā,» sadarbības projektu komentē biedrības «Ascendum» valdes priekšsēdētāja Zaiga Pūce.

Žurnālu «Simtgade» sagatavo interneta žurnāla «Satori» redakcija un izdod biedrība «Ascendum» ar Latvijas valsts Simtgades programmas līdzfinansējumu. Tā dizainu veidojis mākslinieks Kārlis Dovnorovičs («You Made My Day»), fotogrāfijas piedāvā Ģirts Raģelis, Vika Eksta, ilustrācijas zīmējuši Mārtiņš Zutis, Agnese Tauriņa.

Žurnāls «Simtgade» bez maksas latviešu un angļu valodā pieejams Latvijas valsts simtgades informācijas centrā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (Mūkusalas ielā 3, Rīgā), kultūras un sabiedriskās iestādēs, skolās, bibliotēkās. Turpat atrodami arī iepriekšējie numuri. Žurnāls digitālā formātā lejupielādei pieejams šeit.