Foto — Kate Krolle

No 6. līdz 12. septembrim dažādās Rīgas vietās 13. reizi norisināsies Starptautiskais jaunā teātra festivāls «Homo Novus», šoreiz pievēršoties cilvēka, pilsētas un dabas savstarpējām attiecībām. Arī šogad vairākas viesizrādes un septiņi jaundarbi skatītājus vedīs ārpus tradicionālās teātra pieredzes robežām.

Ziņas Fold 5. septembris, 2018

Kopš 1995. gada režisora Pētera Krilova dibinātais un tagad Zanes Kreicbergas, Gundegas Laiviņas un Lauras Stašānes vadītais Starptautiskais jaunā teātra festivāls «Homo Novus» katru otro rudeni pārpludina Rīgas skatuves, ielas un nomales. Kā jau ierasts, vairākas no piedāvātajām izrādēm pēta teātra un citu mākslu mijiedarbību, kopā pulcējot gan labi zināmus māksliniekus, gan jaunatradumus.

Teātra un mūzikas simbiozei pievērsīsies Džons Lovs (Jon Law) ar brīvdabas skaņu instalāciju «Terrain Vague», kas tapusi, dokumentējot nomaļu Rīgas vietu skaņu ainavas. Rīgas portretējumu lielformāta instalācijā radījis itāļu scenogrāfs un mākslinieks Džanmarija Tozati (Gian Maria Tosatti). Viņa darbs «Mana sirds ir tukša kā spogulis» ir ilgtermiņa projekts, kas pēta Eiropas robežteritorijas, veidojot jūtīgu dialogu ar katru pilsētu, kurā instalācija tiek īstenota. Rīgu un tās mijiedarbību ar dabu apskata festivāla atklāšanas pasākums «Koku opera» — komponistes Annas Ķirses un dramaturga Andra Kalnozola miniatūra izrāde, kas veltīta Rīgas kokiem. Būs skatāma arī Valmieras teātra festivālā atzinību guvusī režisora Viestura Meikšāna un komponista Olivera Līsa (Oliver Christophe Leith) opera «Nezināmais nezināmais» kā arī Mirjamas van Imshūtas (Myriam Van Imschoot) dabas skaņu simfonija «Ko saka daba».

Viens no neparastākajiem pasākumiem festivāla programmā ir režisoru Kristas Burānes un Endija Fīlda (Andy Field) kopdarbs «Noktirne». Skatītāji tiek brīdināti, ka daļa izrādes notiek brīvā dabā, iekļauj fiziskas aktivitātes un ilgst no saulrieta līdz vēlai naktij, meklējot un atkalatklājot pilsētas nepieradinātās daļas. Pirmo reizi kopīgā izrādē apvienojušās leļļu teātra režisore Māra Ganģe un Briselē dzīvojošā latviešu māksliniece Kate Krolle, savā darbā pievēršot uzmanību cilvēku, lietu un laika attiecībām.

Laikmetīgo deju festivālā pārstāvēs Elīnas Lutces, Miras Kautto (Mira Kautto) un Rosas Omarsdotiras (Rósa Ómarsdóttir) trīs solo epizožu kustību izrāde Eduarda Smiļģa Teātra muzejā un austrāliešu horeogrāfs Džeimss Bačelors (James Batchelor) ar savu minimālistisko darbu «Visums». Viesizrāžu starpā ir arī divi personiski solo darbi — dzimtes un dzimuma teatrāls pētījums «MDLSX» itāļu performances mākslas leģendas Silvijas Kalderoni (Silvia Calderoni) izpildījumā un beļģa Benija Klāsena (Benny Claessens) monoizrāde — pašportrets «Esi sveicināta, bezjēdzība».

10. septembrī sadarbībā ar Lietuvas Nacionālo teātri skatītājiem tiks piedāvāts Baltijas jaunās dramaturģijas vakars. Rīgā atgriezīsies igauņu Ēro Epnera (Eero Epner), Marta Kangro (Mart Kangro) un Juhana Ulfsaka (Juhan Ulfsak) izrāde «Darbnīca» par mācīšanos un mācīšanu. Uzvesta arī lietuviešu starpdisciplinārā mākslinieka Vlada Suncova (Vladas Suncovas) jaunā luga «Mīlasstāsts ar jūras trolli» un dramaturga Matīsa Gricmaņa ieskats Padomju Latvijas homoseksualitātē «Kas bija pirmais: Irbe vai Skapis?».

Festivāls «Homo Novus» norisināsies Smiļģa muzejā, «Dirty Deal Teatro», Preses namā, «Sansusī» koncertzālē «Tu jau zini kur», Dzelzceļa muzejā, RISEBA mediju centrā un citviet Rīgā. Pasākuma bukletu iespējams saņemt Jaunā Teātra institūtā Miera ielā 39, kā arī kafejnīcās, bāros un citās kultūras iestādēs. Biļetes iespējams iegādāties «Biļešu Paradīze» kasēs, taču daudzi pasākumi būs pieejami bez maksas. Plašāka informācija pieejama «Homo Novus» mājaslapā.