Attēls — Zigmunds Lapsa

No 18. līdz 31. oktobrim dažādās vietās Rīgā jau piekto reizi norisināsies starptautiskais kino festivāls «Riga IFF», kas vienkopus pulcēs gan plašu kinomīļu spektru, gan industrijas profesionāļus. 12 festivāla tematiskās kino programmas papildinās paneļdiskusijas, satelītpasākumi un konkurss «Riga IFF Awards».

Ziņas Fold 16. oktobris, 2018

Šogad festivālā «Riga IFF» būs iespējams noskatīties vairāk kā 180 filmu, kuru vidū būs ne tikai pilnmetrāžas spēlfilmas, bet arī dokumentālais kino, animācijas, eksperimentālās filmas un īsfilmu izlase un konkurss «Short Riga». Atsevišķas tematiskās kino programmas veltītas Baltijas jūras reģiona, Austrumeiropas, Ziemeļvalstu, Vācijas un pašmāju kino. Kā katru gadu, programmā «Festival Selection» tiks izrādītas izcilākās nesen starptautiskos festivālos pirmizrādītās filmas, kas saņēmušas vai paredzams, ka saņems augstākos žūrijas vērtējumus.  Dokumentālās filmas no visas pasaules ir iekļautas programmā «Artdocfest Riga», toties sievietēm režisorēm, scenāristēm un aktrisēm veltīta vieskuratores Ditas Rietumas veidota filmu izlase «Popcorn Venus». Ģimenes tiek aicinātas uz bērnu kino programmu «Kids Weekend». Šogad jaunums ir pasaulslavenā Zviedrijas režisora Igmara Bergmana simtgadei veltīta retrospektīvas programma, kuras ietvaros tiks izrādīti trīs autora meistardarbi.

Pirmo reizi festivālā iekļauta arī arhitektūrai veltītu filmu izlase «Architect’s Cut», ko veidojusi arhitekte, kritiķe un autore Ieva Zībārte. Programmu 21. oktobrī atklās ar Meta Tirnauera (Matt Tyrnauer) filmu «Pilsone Džeina: cīņa par pilsētu», kas iepazīstinās ar ievērojamo rakstnieci un pilsētvides aktīvisti Džeinu Džeikobsu (Jane Jacobs). Izlasē iekļauta arī filma «Slavas virsotnē» par mūsdienu dāņu arhitektūras zvaigznes Bjarkes Ingelsa (Bjarke Ingels) radošo dzīvi, kā arī Migela Ēkas (Miguel Eek) darbs «Arhitekta dzīve un nāve» par kontroversiālo Spānijas arhitektu Hosē Ferragūtu (José Ferragut). Daudzdzīvokļu mājokļiem un ar to saistītajām problēmām pievērsīsies pētījums par sociālo māju kompleksu Londonā «Robina Huda nozušana» un Konrada Krulikovska (Konrad Królikowski) stāsts «Bloki» par komunistiskā režīma telpisko mantojumu Polijas pilsētvidē.

Gaidāms arī īpašs virtuālajai realitātei veltīts pasākumu cikls «Riga IFF goes VR», kas iekļauts festivāla kino industrijas sadaļā. Sadarbībā ar tehnoloģiju inkubatoru «TechHub Riga» un producentu apvienību «Story Hub» tiek organizēts lekciju cikls, kurā tiks apskatīts virtuālās realitātes pielietojums dizainā, izglītībā un stāstniecībā. Sarunu cikls noslēgsies ar 24 stundu ilgu hakatonu, kura laikā dalībniekiem būs iespēja izveidot VR prototipus un piedalīties konkursā par labāko VR produktu. Reģistrēties «Riga IFF goes VR» pasākumiem ir iespējams internetā. Industrijas profesionāļu festivāla sadaļas ietvaros norisināsies arī bērnu un jauniešu filmu tirgus, diskusiju cikls kino kritiķiem, tikšanās platforma scenāristiem un tīklošanās pasākumi.

Festivāls «Riga IFF» notiks no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros «Splendid Palace», «Kino Bize», «K Suns», Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kā arī «Cafe Film Noir» un Kaņepes Kultūras centrā. Iegādāties biļetes un iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams «Riga IFF»mājaslapā.