Publicitātes foto

Lielākajā kino notikumā Latvijā, Rīgas Starptautiskajā kino festivālā «Riga IFF», no 12. līdz 22. oktobrim jau desmito gadu būs skatāma plaša filmu izlase — deviņās festivāla programmas sadaļās vienkopus satiksies spožākie aktuālās kino sezonas darbi, drosmīgas autoru debijas, pilnmetrāžas un īsmetrāžas konkursu seansi, īpašas retrospektīvas izlases un filmas visai ģimenei.

Ziņas Fold 12. oktobris, 2023

«Šī sezona ir īpašs gadskaitlis ne tikai festivāla komandai, bet arī plašākai kino skatītāju un veidotāju kopienai. Kopš 2014. gada, kad «Riga IFF» tika dibināts kā vietējās nozares flagmanis, kas starptautisko kino industriju iepazīstina ar aktuāliem pašmāju autordarbiem, tikmēr vietējos kino skatītājus — ar pasaules kino aktualitātēm, esam iemantojuši arvien pieaugošas auditorijas uzticību un arī uzticamu partneru loku. Tomēr kino seansa pieredze ir netverama un nepakļaujas mūsu saskaitīšanas vingrinājumiem. Tāpēc ar šī gada devīzes diptihu «10 ir tikai skaitlis. Piedzīvojumi nav saskaitāmi» aicinām auditoriju uz nesaskaitāmiem, bagātinošiem un iedvesmojošiem piedzīvojumiem kā kinozālēs, tā arī ārpus tām,» aicina festivāla vadītāja Liene Treimane.

 

Kā ierasts, programmas sadaļā «Festival Selection» tiks izrādīti spožākie festivālu sezonas atklājumi, sevi apliecinājušu kino autoru rokraksti un godalgoti darbi. Starp sešpadsmit mākslinieciski augstvērtīgām un drosmīgāmfilmām būs skatāma šī gada Kannu kinofestivāla «Zelta palmas zara» ieguvēja — precīzam pulksteņa mehānismam līdzīgā Žistīnes Triē tiesas drāma «Kritiena anatomija» (The Anatomy of a Fall) ar vācu teātra un kino aktrisi Sandru Hilleri galvenajā lomā. Līdzās tai vēl viens Kannās izrādīts darbs — nostaļģiju pēc astoņdesmito ziepju operas estētikas viegli raisīs klasiķa Toda Heinsa lielā ekrāna melodrāma «Maijs decembrī» (May December) ar lielisku aktieru sastāvu — Natāliju Portmani, Džulianu Mūru un Čārlzu Meltonu. Tāpat «Riga IFF» skatītājiem būs iespēja redzēt amerikāņu režisores Selīnas Songas debiju kino — filmu «Pagājušās dzīves» (Past Lives), kas izpelnījusies atzinību Sandensā, Berlīnē un citos kino festivālos. Šī elēģiskā drāma par atkalsatikšanos ar jaunības dienu mīlestību tiek uzskatīta par vienu no favorītēm Amerikas Kinoakadēmijas balvas «Oskars» izvēlē.

Festivāla jubilejas sezonu 12. oktobrī atklās «Riga IFF» 2017. gada laureātfilmas «Novembris» režisora Rainera Sarneta jaunākā kino darba — igauņu kungfu komēdijas «Neredzamā cīņa» (The Invisible Fight) — Baltijas pirmizrāde. Filma ir daļa no festivāla centrālā notikuma — «Riga IFF» Pilnmetrāžas filmu konkursa. Tajā gaidāma arī Aika Karapetjana psiholoģiskās attiecību drāmas «Bezkaunīgie» pasaules pirmizrāde. Līdztekus par galveno balvu sacentīsies tādi ievērojami Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstu kino darbi kā Sandensā dokumentālā kino režijas balvu ieguvusī Annas Hints filma «Melnās pirts māsība» (Smoke Sauna Sisterhood), dāņu laikmetīgā kino paraugs «Kopenhāgena nepastāv» (Copenhagen Does Not Exist) un citi. Rokrakstu karuseli, formas meklējumus un visaktuālāko kino valodu piedāvās īsmetrāžas filmu nacionālā un starptautiskā konkursa seansi, kuros dalībnieki sacenšas arī par kandidatūru Eiropas Kino akadēmijas balvai «Eiropas īsfilma 2024». Baltijas mūzikas video konkursa seanss 19. oktobrī pārtaps par audiovizuālās valodas kaleidoskopa dzīrēm, ierasti pulcējot klātienē mūziķus, filmdarus un skatītājus.

Retrospekcijas fokusā nonācis amerikāņu neatkarīgā kino autors Džims Džārmušs. Svinot režisora un mūziķa 70. jubileju, sadaļā «In Kino Veritas» tiks izrādītas četras Džārmuša režisētās filmas — agrīnais darbs «Dīvaināk nekā paradīzē» (Stranger Than Paradise, 1984), antivesterns «Mironis» (Dead Man, 1995) ar Džoniju Depu, pasūtījuma slepkavas hiphopa balāde «Spoku suns: samuraja ceļš» (Ghost Dog: The Way of the Samurai, 1999) un draugu — Bila Mareja, Igija Popa, RZA, Keitas Blanšetas, Toma Veita un citu — nopietni nenopietno sarunu vinjetes darbā «Kafija un cigaretes» (Coffee and Cigarettes, 2003).

«Zeitgeist Deutschland» programma, ko šajā sezonā veido Berlināles «Perspektive Deutsches Kino» sadaļas kuratore Dženija Cilka, atklās spilgtākos Vācijas laikmetīgā kino darbus, vācu kino izteiksmes spēku un daudzveidību. Programmā iekļautas tādas filmas kā Jaunā vācu kino pionieres Margarētes fon Trotas retrodrāma «Ingeborga Bahmane: ceļojums tuksnesī» (Ingeborg Bachmann: Journey into the Desert) ar aktrisi Vikiju Krīpsu dzejnieces Bahmanes lomā un kamerizrādei līdzīgais vācu režisora Lūkasa Natrata darbs «Pēdējais vakars» (One Last Evening), kas tapis vienas nedēļas laikā vienā filmēšanas vietā.

Festivāla programmas sadaļā «Nordic Highlights» tradicionāli tiks izrādīti Ziemeļvalstu ekrāna sasniegumi, kas atklāj baltiešiem tuvu izpratni par kino tempu, kolorītu, noskaņu, un, protams, humoru. Tajā tiks izrādīta absurda kino meistara, somu režisora Aki Kaurismeki jaunākā filma «Kritušās lapas» (Fallen Leaves), kas Kannās ieguva žūrijas balvu. Unikāls notikums būs filmas «Ar pajūgu un ziemeļbriežiem Inkas Lentas ziemzemē» (With Reindeer and Sled in Inka Länta’s Winterland, 1926) seanss — šī filma 2021. gadā tika restaurēta un uzskatāma par vienu no agrīnajiem Zviedrijas etnogrāfiskās fikcijas piemēriem. Pilnmetrāžas filmu izlasi papildinās īpašs režisora Roja Andersona īsfilmu un reklāmu seanss.

Aizraujoši kino ceļojumi sagaida arī jaunākos skatītājus — «Kids’ Reel» sadaļā ietverts īsfilmu animācijas seanss, kas piemērots kā pirmā kinoteātra pieredze mazākajiem un pirmskolas vecuma bērniem, vairākas animācijas un spēles pilnmetrāžas filmas. Tikmēr brīnumu pārpildītās avantūras gaidāmas piedzīvojumu filmas «Ēriks Akmenssirds» nacionālajā pirmizrādē.

Pirmo reizi festivāla pastāvēšanas vēsturē «Riga IFF» aicina skatītājus 21. oktobrī plkst. 20.30 klātienē piedzīvot apbalvošanas ceremoniju jeb festivāla konkursu kulmināciju. Arī šogad skatītājiem būs iespēja daļu programmas filmu noskatīties tiešsaistē. Visā Latvijas teritorijā no 12. oktobra līdz pat festivāla noslēgumam 22. oktobrī būs pieejami 18 seansi — gan starptautiski atzīti pilnmetrāžas darbi lieliem un maziem, gan aizraujošas īsmetrāžas filmas no Īsfilmu konkursiem un citām programmas sadaļām.

 

Lai aktualizētu kultūras pieredžu, jo īpaši kino, potenciālu veicināt sabiedrisko līdzdalību, «Riga IFF» šogad rīko diskusiju ciklu «Sarunas pie lielā ekrāna». Katras diskusijas tēma ir saistīta ar kādu no festivāla filmām, un tās notiks pēc to seansiem kinoteātros «Splendid Palace» un «Forum Cinemas». Paralēli noritēs arī citi publiski notikumi plašākai sabiedrībai un pasākumu programma nozares profesionāļiem «Riga IFF Forum». Pilna festivāla programma — «Riga IFF» mājaslapā.