Publicitātes foto

Līdz 25. novembrim galerijā «Experimental» apskatāma Baibas Dzenītes personālizstāde «Born in Japan», kas tapusi mākslinieku rezidences programmā Seto keramikas un stikla mākslas centrā Japānā.

Ziņas Fold 9. novembris, 2018

Rezidences laikā objekti no pērn radītās kolekcijas «Calm» eksperimentu ceļā ieguvuši jaunu veidolu, iedvesmojoties no visuma plašuma un daudzveidības, kā arī atsaucoties uz lokālajām Japānas tradīcijām. Kolekcijas priekšmeti radīti brīvi pūstā stikla tehnikā, savukārt virsmas reljefu veido sena linu apstrādes rīka ­— susekļa — nospiedums. Stikla objektus papildina ikebana — Japānas sauso ziedu kārtojumi.

Izstādē iekļauti arī stikla puslodēs integrēti spoguļi, kas ir turpinājums Baibas Dzenītes un Sabīnes Mežkazes kopīgajai kolekcijai «Glass Art Objects». Melnie, dziļi zilie, saules oranžie un smilšu toņi atgādina Habla kosmiskā teleskopa uzņemtos attālu galaksiju attēlus. Stikla objektu forma ir attīstījusies no Sabīnes Mežkazes galda spoguļa «Small Moon Mirror», kura iedvesmas avots ir Karlo Skarpas (Carlo Scarpa) un Etore Sotsas (Ettore Sottsass) dizaina priekšmeti.

Daļa no rezidences laikā tapušajiem darbiem ir oficiāli iekļauti Seto pilsētas mākslas muzeja kolekcijā, taču Rīgā «Baiba Glass» zīmola radītājas Baibas Dzenītes personālkolekcija ir apskatāma galerijā «Experimental», Stabu ielā 49, līdz 25. novembrim.