«Nork Magazine» plānotājs. Foto — Līga Vēliņa

Jaunais gads atnācis ar virkni dažādiem, tostarp Latvijā radītiem, plānotājiem — dienasgrāmatām ādas vākos, romantiskiem blociņiem ikdienas piezīmēm, papildinātiem ar uzlīmēm, zīmējumiem un tekstiem, kas tiecas iedvesmot. Šajā raibumā izceļas divi, ISSP un «Nork Magazine» plānotāji, kuru kompaktais izmērs un atturīgais dizains ļauj piepildīt tos pēc savas patikas, bet estētisku baudījumu sniedz augstvērtīga fotogrāfija.

Ziņas Veronika Viļuma 4. janvāris, 2019

Pēc gada pārtraukuma izdots sestais ISSP plānotājs, kura 53 atvērumos redzami Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas (ISSP) dalībnieku un pasniedzēju autordarbi.

ISSP plānotājs 2019. gadam ir pārdomāts dizaina objekts, kas padara laikmetīgo fotogrāfiju baudāmu ikdienā, un kopš pirmā plānotāja izdošanas 2013. gadā kļuvis iecienīts vietējo un ārzemju fotogrāfijas cienītāju vidū. Nedēļu atvērumos redzamas ISSP 2018 dalībnieku fotogrāfijas, kā arī vēsturiski fotoattēli no Kuldīgas novada muzeja arhīva. Pērn ISSP vasaras skolā piedalījās 73 fotogrāfi un kuratori no 30 valstīm, radot fotosērijas, instalācijas, grāmatas, multimediju un video darbus.

Plānotāja nedēļas atvērumus papildina gada kalendāri, pasaules karte, vārda dienas, starptautiskie svētki un lapas piezīmēm. Izdevums tapis sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību un «Antalis», bet tā dizaina autori ir ISSP ilggadējie partneri apvienība «rabit!!» (Artis un Rūta Brieži).

Izdevumu visērtāk iegādāties ISSP Galerijā Berga Bazārā (Marijas iela 13, k–3, Rīga), kā arī internetā.

Dzīvei aiz polārā loka veltīts «Nork Magazine» radošās direktores Agneses Zīles veidotais plānotājs 2019. gadam. Viņas vārdiem, tas radīts cilvēkiem, kuri «mīl rakstīt, novērtē mākslu, meklē iedvesmu, sevi izaicina un sauc par minimālistiem».

Iesiets mīkstos, kompakta izmēra vākos un drukāts uz videi draudzīga papīra, tas veidots angļu valodā. Katrā atvērumā ir vienas nedēļas izklājums ar latviešu fotogrāfes Ivetas Vaivodes–Gabaliņas vai brazīliešu izcelsmes Norvēģijā dzīvojošās mākslinieces Bjankas Hises (Bianca Hisse) darbam. Plānotājā iekļautajā foto sērijā «Polar» Iveta Vaivode–Gabaliņa pēta un attēlo laiku un tā uztveri, dzīvojot virs polārā loka gada tumšākajā laikā. Izdevuma beigās atstāta vieta pierakstiem.

Plānotāja izdevējs «Nork Magazine» ir mūsdienīgs dzīvesstila, mākslas un kultūras atspoguļotājs Ziemeļnorvēģijā, kas piesaista sava reģiona aktualitātēm un mākslinieciskajai darbībai arī starptautisku auditoriju.

«Nork Magazine» plānotājs pieejams tirdzniecības vietās Latvijā — galerijā «Istaba», veikalos «M50», «Mr Page», «Robert’s Books», «Nice Place Telpa» un citviet, kā arī Norvēģijā.