Publicitātes attēls

Latvijas Arhitektūras gada balvas (LAGB) atlases žūrija no 45 šogad pieteiktajiem darbiem izvēlējusies 11 nominantus, kas sacentīsies par augstāko novērtējumu Latvijas arhitektūrā. Galveno balvu ieguvējus izraudzīs fināla žūrija, un balvas tiks pasniegtas ceremonijā 17. maijā Rīgas cirka ēkā.

Ziņas Fold 10. aprīlis, 2019

11 nominantu vidū ir gan ar īpašu uzmanību celtas un renovētas privātmājas, gan sabiedriski nozīmīgi objekti, kā arī ar arhitektūru saistīti notikumi. «Lūkojāmies pēc objektiem un procesiem, kuros ir vērojams līdzsvars, sākot ar ideju un beidzot ar projekta risinājumu, realizāciju un lietošanu. Šogad patīkami pārsteidza nelielie objekti. Rezultātā ir līdzsvarā domas skaidrība, apjomu un detaļu tīrība. Tieši šie objekti kļūst par labu paraugu dažādos segmentos — privātmājās, rekonstrukcijās un restaurācijās. Labai arhitektūrai nav nepieciešami pašmērķīgi vai pārmērīgi risinājumi,» kopīgi secinājusi LAGB 2019 atlases žūrija.

LAGB 2019 atlases žūrijas sastāvā bija gan iepriekšējo gadu konkursa uzvarētāji un nominanti, gan nozares eksperti un mākslinieki: arhitekti Gunta Grikmane, Ilze Mekša, Agnese Lāce, un Viktors Valgums, tēlniece Liene Mackus un dizainers Artūrs Analts.

Nākamajā konkursa norises posmā 11 nominētos darbus vērtēs un lēmumu par galvenajām balvām pieņems fināla žūrija, kuras sastāvā, kā ierasts, ir ārvalstu arhitektūras profesionāļi, kā arī viens pārstāvis no atlases žūrijas. Šogad fināla žūrijas sastāvu papildinās arhitekte un arhitektu biroja «12 Līnijas» vadītāja Agnese Lāce.

Visi LAGB pieteiktie darbi tiks vērtēti pēc vienādiem un vienlīdz svarīgiem kritērijiem: ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb vai darbu iespējams uzskatīt par vienotu veselumu, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība.

LAGB 2019 ietvaros no 13. līdz 17. maijam Latvijā tiks atzīmēta Arhitektūras nedēļa. Šo dienu svarīgākie notikumi būs: nominantu izstādes atklāšana, publiska diskusija, kinolektorijs, bet noslēguma dienā, 17. maijā — industrijas profesionāļu atvērtās lekcijas, kurām sekos balvu pasniegšanas ceremonija. Svinīgais pasākums notiks Rīgas cirkā, un tas sasaucas ar šī gada Arhitektūras gada balvas vienojošo tēmu, kas ir «Līdzsvars». Ar visiem pieteiktajiem darbiem un nominantiem iespējams plašāk iepazīties Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

LAGB 2019 nominanti

  • «Accenture Latvija» TEO birojs — Brigita Bula, Aija Morica, Madara Migale, «Brigita Bula arhitekti».
  • Alūksnes Bānīša stacija — restaurācija: «Arhitektes Ināras Caunītes birojs», ekspozīcijas dizains: «H2E».
  • Dzīvojamo un sabiedrisko ēku komplekss Ulbrokas ielā — «MARK arhitekti», «Arhis arhitekti».
  • Lielplatones vešūža restaurācija — Artūrs Lapiņš.
  • Lubānas kapličas jaunbūve — «MAAJA skan», Vita Škapare, Jānis Pomerancevs.
  • Pasākums «MadCity Riga 2018» — «Grupa93».
  • MM–Mārupes māja — Ints Menģelis.
  • Rīgas Stradiņa universitātes dienesta viesnīcas jaunbūve — «LNK Industries partnership», «JR elements», «MALUS architects», «DR arhitekti».
  • Rūjienas estrādes rekonstrukcija — Agnese Purviņa, Lelde Savoni.
  • Sāls māja — Brigita Bula, «Brigita Bula arhitekti».
  • Visbijas rezidence — arhitektu birojs «Vincents».