Sāls māja, «Brigita Bula arhitekti». Foto — Reinis Hofmanis

Par Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas laureātu 17. maijā apbalvošanas ceremonijā Rīgas cirkā atzīta Sāls māja Pāvilostā un tās autore Brigita Bula. Latvijas Arhitektūras gada balvas ieguva Lubānas kapličas jaunbūves, Alūksnes Bānīša stacijas un pasākuma «Mad City Riga 2018» autori, bet žūrijas īpašo atzinību izpelnījās arī Lielplatones vešūža restaurācija.

Ziņas Fold 19. maijs, 2019

Šogad Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu jeb zelta ananasu saņēma arhitektes Brigitas Bulas («Brigita Bula arhitekti») projektētā Sāls māja Pāvilostā. Fināla žūrija, kuras sastāvā strādāja Igns Ogints (Ignas Uogintas, Lietuva), Indreks Neks (Indrek Näkk, Igaunija), Anabela Varona (Anabel Varona, Spānija) un Agnese Lāce (Latvija), savu izvēli pamatoja ar vārdiem: «Vienkāršība, kas iederas, izceļas un ir pārdomāta katrā detaļā. Ekstravagance, kas sasniegta, izmantojot vienkāršus un dabīgus materiālus, un gudru arhitektūras domāšanu. Lai gan objektā dominē dabas varenība, apjoms ir harmonijā ar ainavu un saplūst ar jūru.»

Sudraba ananasus šogad saņēma Lubānas kapličas jaunbūve, Alūksnes Bānīša stacija un «Mad City Riga 2018». Lubānas kapličas jaunbūvi (autori Vita Škapare un Jānis Pomerancevs, «Maaja skan») Fināla žūrija raksturoja šādi: «Ēka lieliski nodod vēstījumu par to, ka tā kalpo kā portāls uz citu esību. Objekta atmosfēra nomierina, pieklusina un sniedz rāmuma sajūtu. Iekštelpas vienmērīgi saplūst ar apkārtējo vidi. Lubānas kapličas jaunbūve ir ļoti smalks mūsdienu arhitektūras apvienojums ar tradicionālajiem arhetipiem.» Lubānas kapličas autori saņēma arī interjera salona «Krassky» speciālbalvu.

Savukārt Alūksnes Bānīša staciju (autori — «Arhitektes Ināras Caunītes birojs» un dizaina birojs «H2E») žūrija komentē: «Šo ēku var lasīt kā stāstu. Tas ir stāsts par kustību, kas virza mūs. Līdzās pievilcīgajai un dinamiskajai funkcijai jāizceļ vēl kāds spēks — ciešās attiecības ar sabiedrību un vietējo iedzīvotāju iesaiste.» Alūksnes Bānīša stacija saņēma arī izglītības projekta «Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks» bērnu žūrijas balvu un uzvarēja portāla «Delfi» sabiedrības balsojumā.

Trešo sudraba ananasu saņēma pasākuma «Mad City Riga 2018» autori «Grupa93». «Idejas var būt daudz ietekmīgākas nekā ēkas, tāpēc ir svarīgi, lai būtu platforma, kur šīs idejas izplatīt. Mūsdienu pilsētā ir mūsdienu problēmas, un pasākums pierāda, ka runāšana, apspriešana un rīcība joprojām ir visefektīvākie veidi, kā iznīcināt «burbuļus», kuros sabiedrība dzīvo,» tā Fināla žūrija.

Visus šī gada Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktos darbus var apskatīt konkursa organizatoru, Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.