«Citro». Foto — Monta Guliaka

Noslēdzot bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Funkcionālā dizaina apakšnozares Grafikas un iepakojuma dizaina specialitātē, Monta Guliaka radījusi inovatīvu iepakojuma materiālu «Citro». Autorei reaģējot uz pieaugošo vides piesārņojumu, tas izgatavots no pārstrādātām citrusaugļu mizām, viegli smaržo un ir taustei patīkams.

Ziņas Veronika Viļuma 9. augusts, 2019

LMA absolventu diplomdarbu izstādē «Svaiga gaļa kritikai», kas jūnijā bija skatāma bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē, ar pārdomātu stenda iekārtojumu un interesantu ideju izcēlās Montas Guliakas bakalaura darbs «Citro». Tā pamatā bijusi autores vēlme radīt jēgpilnu, taustāmu rezultātu, kas cilvēkiem liktu aizdomāties par viņu paradumu ietekmi uz vidi un veicinātu cieņpilnu attieksmi pret dabu. Monta stāsta, ka pirms darba uzsākšanas veikusi izpēti par vides piesārņojuma un atkritumu veidiem. Saprotot, ka viens no galvenajiem samilzušo problēmu cēloņiem ir vieglprātīga vienreizlietojamā iepakojuma un trauku izmantošana, studente nolēmusi meklēt alternatīvu. Uz to pamudinājusi arī ziņa par vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu aprites aizliegumu Eiropas Savienības tirgū no 2021. gada.

«Ikdienā mēs redzam tikai nelielu daļu no lielā posta, ko paši cilvēki dabai ir nodarījuši pūļa instinkta dēļ, neapzinoties piesārņojuma radītās sekas. Darba mērķis bija izstrādāt inovatīvu risinājumu, lai mainītu sabiedrības attieksmi un ieradumus, uzlabotu dzīves kvalitāti un veicinātu emocijas,» saka Monta. Viņa novērojusi, ka arī Latvijā pieaugot cilvēku vēlmei malkot svaigi spiestas sulas, neizmantoti un nešķiroti pāri paliek to bioloģiskie atkritumi — citrusaugļu mizas. Testējot un eksperimentējot ar dažādām saistvielām un krāsvielām, jaunā dizainere no mizām radījusi videi draudzīgu iepakojuma materiālu «Citro» — tīru, ilgtspējīgu, patīkamu taustei un ožai. Izstādē Monta izrādīja dažādas tā versijas ar atšķirīgu reljefu, biezumu, dažādos toņos. Viņa iecerējusi, ka «Citro» varētu izmantot gan ietinamā «papīra», gan turzu veidā beziepakojuma veikalos.

Montas Guliakas bakalaura darba vadītāja ir LMA asociētā profesore Gita Straustiņa.