Publicitātes foto

Septembra sākumā norisinājās Venēcijas Stikla nedēļa (The Venice Glass Week), kurā šogad pirmo gadu tika pārstāvēta kāda no Baltijas valstīm. Radošais duets, stikla māksliniece Baiba Dzenīte un dizainere Sabīne Mežkaze, pasākumā piedalījās ar izstādi «Cave in Time», kurā tika eksponētas trīs speciāli izstādei radītu stikla objektu kolekcijas: «Mother Creation», «Eternity» un «Experience».

Ziņas Anna Libere 1. novembris, 2019

Sabīnes un Baibas sadarbība aizsākās ar pagājušā gada vasarā prezentēto stikla mākslas objektu kolekciju. Tās galvenā vērtība — estētiski augstvērtīgs, vienlaikus gan dekoratīvs, gan funkcionāls objekts — ir arī jaunāko kolekciju koncepcijas pamatā. Līdztekus izsmalcinātai formu valodai, Baibas un Sabīnes radītie stikla objekti ietver arī simbolisku nozīmi.

Katra no izstādē eksponētajām kolekcijām reprezentē noteiktu dzīves šķautni. «Mother Creation» ir visu lietu sākumpunkts — atsauce uz pirmatnējo haosu un radīšanas momentu. Kolekcija «Eternity» simbolizē planētu, uz kuras dzīvojam un no kuras resursiem esam pilnīgi atkarīgi. Savukārt kolekcijā «Experience» ir iekļauti objekti ar zeltījumu, kas norāda uz mūsu sabiedrības vērtībām. Zelts kā materiāls jau izsenis ir augstu vērtēts un arī šobrīd tas simbolizē sasniegumus. Zeltītās stikla puslodēs iestrādātie spoguļi ir atsauce uz cilvēka ego un atgādina, ka neatkarīgi no tā, kāda ir mūsu pieredze uz Zemes, tā jebkurā gadījumā ir zelta vērtē.

Izstādē «Cave in Time» eksponētos stikla objektus pašas autores raksturo kā funkcionālu mākslu — tie ir dažādu izmēru spoguļu objekti un vāzes uz marmora pamatnes vai ar slīpētām šķautnēm, kuras lietotājs var izmantot, lai novietotu vāzes dažādos veidos. Spoguļu objektu pirmsākumi meklējami dizaineres Sabīnes Mežkazes radītajā spoguļgaldiņa aksesuāra — sfēriskā spoguļa veidolā. Ar stikla mākslinieces Baibas Dzenītes palīdzību tam piešķirts vēl izteiksmīgāks tēls, integrējot spoguli masīvā stikla puslodē dažādās izmēru un apdares variācijās. Objektu dizainu izceļ kontrasts starp šķietami smagnējo formu un stikla caurspīdīgumu, ļaujot iztēlei formu turpināt līdz pilnībai — lodei. «Stikla objekti ir mūsdienīgu un tradicionālu tehnoloģiju apvienojums, pūstu stiklu apspēlējot eksperimentālā manierē, tā radot vēl neredzētus objektus dekoratīviem un praktiskiem mērķiem,» komentē autores.

«Cave in Time» stikla objekti ir apskatāmi «Experimental» studijā Rīgā, Stabu ielā 49, iepriekš piesakoties vizītei (+371 29354142, Sabīne).