Publicitātes attēls

Izdevums «Baltars» ir līdz šim plašākais un apjomīgākais leģendārajai porcelāna apgleznošanas darbnīcai veltītais pētījums. Tā nolūks ir sniegt pēc iespējas detalizētāku priekšstatu par to, cik no Latvijas kultūras kanonā iekļautajiem «Baltars» izstrādājumiem ir saglabājušies līdz mūsdienām, apzināt to nozīmi un pašreizējās atrašanās vietas.

Ziņas Fold 29. novembris, 2019

Mākslinieciskās rūpniecības un mākslas popularizēšanas sabiedrību «Baltars» 1925. gadā izveidoja trīs jauni mākslinieki ― gleznotāji Romans Suta un Aleksandra Beļcova un grafiķis Sigismunds Vidbergs. «Baltars» kļuva pazīstams kā  porcelāna apgleznošanas darbnīca, kas savā estētikā bija cieši saistīta ar Eiropas Art Deco stilu un latviešu romantisma tradīciju.

«Lasītāji varēs iepazīties ar jaunu, iepriekš neapzinātu un nepublicētu informāciju par «Baltars» mākslas porcelāna priekšmetiem, kas atrodas slavenajā Sevras porcelāna manufaktūras muzejā Parīzē, un par ceļiem, kā tie tur nonākuši. Dažu porcelāna apgleznojumu stāsts ir gandrīz vai detektīvsižeta cienīgs. Lielu interesi var izraisīt plašākai sabiedrībai vēl neredzēti apgleznoti priekšmeti, kas atrodas privātpersonu īpašumā. Daži no tiem ir svaigs un negaidīts atklājums,» atklāj grāmatas sastādītāja mākslas zinātniece Dace Ļaviņa.

«Baltars» izdevumu  var uzskatīt arī par pirmo pilnīgo darbnīcas zinātnisko katalogu. Tajā iekļauti visi apzinātie mākslas priekšmeti, ko darinājuši «Baltars» mākslinieki Aleksandra Beļcova, Lūcija Kuršinska, Romans Suta, Erasts Šveics un Sigismunds Vidbergs.

Grāmatas dizainu izstrādājis mākslinieks Armands Zelčs. Pieejami divi atsevišķi izdevumi latviešu un angļu valodā. Grāmatu var iegādāties «Neputna» galerijā Tērbatas ielā 49/51, izdevniecības interneta veikalā un lielākajās Latvijas grāmatnīcās.