Ilustrācija — Anete Bajāre–Babčuka

Piektdien, 8. novembrī no plkst. 14.00 līdz 19.00 Rīgā, Ģertrūdes ielas teātrī norisināsies sestais sarunu pasākums «Conversations», kas veltīts izdevējdarbībai un dizainam. Šoreiz būs iespējams noklausīties četras sarunas ar viesiem no Polijas.

Ziņas Fold 6. novembris, 2019

«Conversations» ir noderīgu un iedvesmojošu sarunu sērija, kas Rīgā notiek ik pavasari un rudeni. Katrs pasākuma viesis stundu garā sarunā ar pasākuma vadītāju stāsta par savu profesionālo pieredzi. Sarunas norit angļu valodā, un pasākums ir pieejams ikvienam bez maksas.

«Polija ir lielisks galamērķis tiem, kas vēlas atklāt ko interesantu. Tur iespējams atrast posthumānisma iedvesmotu paviljonu un grāmatas ar spēcīgu raksturu, apskatīt spilgtus plakātus un musturus, un noslēgt ceļojumu ar ilustrācijām «The New York Times» lappusēs,» saka «Conversations» rīkotājs un vadītājs Toms Mrazausks (Tom Mrazauskas).

«Ja nu mēs atmestu savu apsēstību ar visu apkārtējo materiālu kontrolēšanu un ļautu tiem dabīgi sadalīties?»

«MYCOsystem» ir dizaina projekts, kas veidots Polijas paviljonam nesenajā Milānas triennālē. Dizaina teorētiķes Agatas Šidlovskas (Agata Szydłowska), mākslinieces un kuratores Malgožatas Gurovskas (Małgorzata Gurowska) un arhitekta un dizainera Mačeja Šudas (Maciej Siuda) kopdarbs pievēršas tikai vienam materiālam — kokam — no dažādu dzīvības formu skatpunktiem. Cilvēkam koks ir būvmateriāls, kamēr sēnēm tas ir barības avots, bet koks ir arī dzīvs, augošs organisms. Instalācija «MYCOsystem» izvirza tēzi, ka dizaina procesā jāstrādā ar pilnu objekta dzīves ciklu un tiecas pārdefinēt attiecības starp cilvēkiem, sēnēm un kokiem kā sadarbību, nevis ekspluatāciju.

«Kā būt veiksmīgam izdevējam, ja tev nav naudas, tavas valsts iedzīvotāji vairs nelasa grāmatas un pasaulē valda krīze?»

Pšemeks Dembovskis (Przemek Dębowski) ir grāmatu dizainers un izdevējs no Krakovas, kurš uzkrājis pieredzi, strādājot ar lieliem Polijas grāmatizdevējiem, līdz kopā ar draugiem nodibinājis neatkarīgo izdevniecību «Karakter», kas lasītājiem piedāvā intelektuālu saturu un atpazīstamu dizainu.

«Kad vairs nevarēju izturēt komerciālā dizaina apnicīgos risinājumus, sapratu, ka visa mana paaudze jūtas tāpat.»

Edgars Bonks (Edgar Bąk) vada savu dizaina studiju Varšavā un pasniedz vizuālo komunikāciju Formas skolā Poznaņā. Viņa darbus raksturo vienkāršība, drosmīgas krāsas un kompozīcijas, kas izlaužas ārpus ierastajiem rāmjiem.

«Kā runāt par dizainu ar cilvēkiem, kuri par to nekā nezina? Tas man bija lielākais izaicinājums»

Olas Ņepsujas (Ola Niepsuj) darbus var raksturot kā humora pilnu vizuālus komentārus, kas iekarojuši izdevēju un zīmolu sirdis visā pasaulē. Viņa ir veidojusi ilustrācijas izdevumiem «The New York Times», izdevniecībām «Taschen» un «Thames & Hudson», un strādājusi ar «Nike», «Ikea» un «Apple».

«Conversations» norisināsies 8. novembrī no plkst. 14.00 līdz 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā, Ģertrūdes ielā 101A. Plašāka informācija par pasākumu atrodama «Conversations» mājaslapā.