Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā — «Arhis Arhitekti». Foto — Ansis Starks

Piektdien Latvijas Arhitektūras gada balvas apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju tika atzīta ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā un tās autori «Arhis Arhitekti». Latvijas Arhitektūras gada balvas ieguva arī «Ruume arhitekti» par Viesturdārza kvartāla daudzdzīvokļu namiem, «Sudraba arhitektūra» par ēku plašizklaides pasākumiem «Hanzas Perons» un «Sintija Vaivade arhitekte» par privāto rezidenci «K 99».

Ziņas Fold 2. novembris, 2020

Starptautiskā žūrija, kurā strādāja Andro Mends (Andro Mänd, Igaunija), Guste Kančaite (Gustė Kančaitė, Lietuva), Oktavio Mestre (Octavio Mestre, Spānija) un Brigita Bula (Latvija), savu uzvarētāja izvēli pamatoja ar vārdiem: «Par delikātu iejaukšanos vēsturiskajā substancē un tās apstrādi. Par Vecrīgas atdzimšanas attīstīšanu un gudru dialogu starp vēsturisko un mūsdienu arhitektūru. Kā arī par meistarīgu plānošanu un sarežģītu detaļu izstrādi vēl sarežģītākā situācijā.»

 

Pārbūves rezultātā trīs Miesnieku ielas ēkās ir tikusi atgriezta sākotnējā vēsturiskā funkcija, augšējos stāvos izbūvējot jaunus dzīvokļus. Visiem dzīvokļiem ir vienota interjera koncepcija, izmantojot šodienas laikmetam atbilstošus risinājumus. Galvenais pārbūves izaicinājums bijis radīt mūsdienu prasībām un dzīves kvalitātei atbilstošu risinājumu, maksimāli saglabājot vēsturisko substanci un nezaudējot senatnes auru. Pārbūves projektēšana ilgusi no 2012. līdz 2017. gadam, un ēkas nodotas ekspluatācijā 2019. gadā.

 

Projekta autori: «Arhis arhitekti», pasūtītājs: «Luxury Living Latvia», būvnieks: «RCBS», arheoloģiskā uzraudzība: A. Pravornis, R. Brūzis, nozīmīgākie apakšuzņēmēji, partneri: «Celmiņa būvkonstrukciju projektēšanas birojs», «J+K Arhis Inženieri», «J. Kalniņa inženieru birojs», «O3FM Inženieru birojs».

 

Balvas pasniegšanu «Ruume arhitekti» projektētajiem daudzdzīvokļu namiem «Viesturdārza kvartāls» žūrija pamatoja šādi: «Par spēju izveidot daudzpusīgu kvartālu, ieaicinot jaunu ziemeļniecisku kvalitāti un funkcionalitāti, pretēji ierastajai dekoratīvajai un uz peļņu balstītajai pieejai, kura vērojama pēdējā laikā būvētajās ēkās Rīgas vēsturiskajā centrā.»

 

Savukārt Hanzas Peronu — noliktavas pārbūvi par ēku plašizklaides pasākumiem — žūrija salīdzināja ar ziloni aprijušo čūsku no A. de Sent–Ekziperī darba «Mazais princis» un uzteica tā rūpīgi izstrādātās detaļas un arhitektu uzmanīgo pieeju vēsturiskajai substancei. Gada balvu saņēma projekta autori — birojs «Sudraba arhitektūra». Hanzas Perons ieguva arī izglītības projekta «Skolēns. Pētnieks. Pilsētnieks» bērnu balvu «Zirnis».

 

Trešo gada balvu saņēma «K 99» un birojs «Sintija Vaivade arhitekte». Žūrija atzinīgi izteicās par ēkas ievietošanu ainavā, augsta līmeņa funkcionalitāti un detaļām ēkas interjerā, kura nozīmīga daļa ir apkārtējā daba.

 

Sabiedrības balsojumā portālā «Delfi» šogad lielāko balsu skaitu un arī «Velux» īpašo balvu ieguva «Hagberg» birojs un tā arhitekts Guntis Ziņģis («Goodpattern»), bet interjera salons «Krassky» savu balvu pasniedza Hanzas Perona autoriem «Sudraba arhitektūra».

 

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvai 2020 tika saņemti 50 pieteikumi. Pirmajā kārtā darbus vērtēja Atlases žūrija, kurā strādāja arhitekti Brigita Bula, Artūrs Lapiņš, Ināra Caunīte un Vita Škapare, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs un mākslinieks Jānis Avotiņš. Atlases žūrija izvēlējās deviņus finālistus, kuri pretendēja uz galvenajām balvām. Pēc tam starptautiskā Fināla žūrija izvēlējās četrus izcilākos projektus.

 

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju. Latvijas Arhitektūras gada balvu atbalsta: «Krassky», «Knauf Latvija», «Velux», RISEBA H2O 6 kvartāls.