Attēls — Renē Paule

Pandēmijas laika lēnais dzīves ritējums iedvesmojis Sabīni Skaruli radīt apģērbu kolekciju, kurā pētītas mūsu attiecības ar nekā nedarīšanu un to pavadošajām ilgām. Eksperimentējot ar jauniem materiāliem un rokdarbiem, «Dienaszaglis» kļūst par turpinājumu dizaineres iepriekšējās kolekcijas aizsāktajam stāstam par garu laiku.

Ziņas Fold 7. aprīlis, 2021

2019. gada beigās modes dizainere Sabīne Skarule guva uzvaru starptautiskajā konkursā «H&M Design Award» ar kolekciju «+371», kurā, izmantojot tradicionālas rokdarbu tehnikas un elementus no latviešu tautastērpiem, dizainere radīja vienlaikus nostalģisku un laikmetīgu vizuālu valodu. Pa šo laiku Sabīne izveidojusi savu zīmolu «Skarule» un turpinājusi materiālu un rokdarbu izmēģinājumus.

 

Kuratore Zane Onckule par jauno kolekciju «Dienaszaglis» raksta: ««Lai ražīga vasara / ziema / nedēļa / nedēļas nogale,» viņi vienmēr novēl. Bet kā būtu ar nekā nedarīšanas prieku — sapņošanu vai dienas zagšanu? Kā būtu ar piebremzēšanu, patiešām piebremzēšanu? Mūsu pretošanās apstāties un apdomāt ir kā neveiksmīga mīlas dēka. Garlaicība ir greznība, ko var atļauties vienīgi vecās pasaules aristokrāti un trūcīgi pilsētas iemītnieki. Kurš gan cits?»

Viens no tēliem, kas iedvesmojis kolekcijas nesteidzības ideju, ir Hermana Melvila īsā stāsta galvenais varonis Bārtlbijs: ««Es labprātāk atteiktos,» saka Bārtlbijs, kurš reiz bijis apzinīgs un strādīgs darbinieks, taču pēdējā laikā uz sava priekšnieka lūgumiem pasācis atbildēt ar «es labprātāk atteiktos». Viņš strādā arvien mazāk un mazāk. Darba devēja mēģinājumi diskutēt ar Bārtlbiju izrādās bezjēdzīgi. Kādu dienu darba devējs ierodas birojā, atklājot, ka Bārtlbijs tajā ir iemitinājies.»

 

Zane Onckule raksturo Sabīni kā jauno romantiķi: «Viņa aplūko, kā esošie drošības pasākumi un tiem vienmēr klātesošās ilgas un garlaicība veido mūsu rīcību un uzvedību, pārvēršot tās varas struktūrās. Kā nekā nedarīšana varētu būt auglīgāka par kaut kā darīšanu? Kā lai gaidu labāk, ražīgāk, tomēr mierpilni?»

Apģērbu kolekcija tapusi Latvijā, rūpīgi izmeklējot vietējo ražotāju un amatnieku piedāvājumu, kā arī eksperimentējot ar jauniem materiāliem un to savienojumiem. Izmēģināti tādi materiāli kā kaktusa āda no Meksikas, «Ecoblue» audumi no pārstrādātām plastmasas pudelēm, Latvijā ražoti, bez ķimikālijām apstrādāti dziju pavedieni, kā arī Japānas augstākās kvalitātes organiskā vilna un kokvilna. Lielākā daļa kolekcijā izmantoto materiālu ir ekoloģiski ražoti, pārbaudīti un sertificēti. Daudzi no apģērbiem ir roku darbs, un tie pieejami ierobežotā daudzumā.

 

Kolekcijas tapšanas laikā Sabīne veidojusi arī jaunas sadarbības. Piemēram, apavu dizains tapis kopā ar dizaineru Kristoferu Reidzānu, bet kampaņas attēlus veidojusi modes un mākslas fotogrāfe Renē Paule (Renée Paule). Drīzumā tiks publicēts arī video darbs, kas tapis kopā ar mākslinieci Olgu Fedorovu, savukārt maijā plānots atvērt zīmola tiešsaistes veikalu.