Sabīnes Skarules kolekcija «+371». Foto — Reinis Hofmanis

Pagājušajā nedēļā modes dizainere Sabīne Skarule tika izvēlēta par konkursa «H&M Design Award» uzvarētāju, balvā saņemot 50 000 eiro, kā arī globālo modes mediju uzmanību. «H&M Design Award» ir viena no pasaulē prestižākajām modes industrijas balvām, kas sniedz atbalstu jauniem dizaineriem karjeras sākumposmā.

Ziņas Evelīna Ozola 2. decembris, 2019

Sabīne Skarule šovasar pabeidza Antverpenes Karaliskās mākslas akadēmijas Modes nodaļas maģistrantūru, bet pašlaik strādā pie sava zīmola izveides, un gūtā uzvara būs vērā ņemams atbalsts ieceres īstenošanā. «Šī balva paver durvis un sniedz man brīvību piepildīt savus sapņus,» saka jaunā dizainere.

 

Apbalvotā kolekcija «+371» ir ļoti personīga — dizaineres bērnības atmiņas tajā savijas ar tradicionālām rokdarbu tehnikām un elementiem no latviešu tautastērpiem. Veidojot diploma kolekciju, Sabīne uzbūvējusi vizuālu valodu, kurā intiutīvi atpazīstamas Latvijas noskaņas, raksti, krāsas, mezgli un valdziņi. No tiem komponēti brīvi krītoši, vienlaikus nostaļģiski un moderni tērpi, kuros plaši izmantoti adījumi, tamborējumi un pinumi. Apģērbus papildina vienlīdz rūpīgi darināti aksesuāri un apavi. Kolekcija stāsta par attiecībām starp dizainu un amatniecību, dizaineru un tērpu valkātāju, valkātāju un tā «publiku». Starptautiskais tālruņa kods kolekcijas nosaukumā liek domāt arī par pašas Sabīnes attiecībām ar Latviju, ilgstoši studējot un strādājot ārvalstīs.

Šī gada «H&M Design Award» žūrijā strādāja iepriekšējā gada uzvarētāja Prija Aluvalia (Priya Ahluwalia), fotogrāfs Fēlikss Dol Majo (Felix Dol Maillot), Vācijas «Glamour» žurnāla modes redaktore Veronika Tristama (Véronique Tristam), stilists, producents un konsultants no Londonas Harijs Fišers (Harry Fisher), kā arī «H&M» radošās konsultantes Anna Sofija Johansone (Ann–Sofie Johansson) un Margarēta van den Boša (Margareta van den Bosch).

 

Konkurss «H&M Design Award» iedibināts 2012. gadā, lai izceltu un atbalstītu jaunos modes industrijas talantus. Kopš tā laika starptautiskajā konkursā ir piedalījušies vairāk nekā 4000 modes programmu absolventi, no kuriem izvirzīti 160 finālisti. Konkursam var pieteikties gan bakalaura, gan maģistra programmu absolventi no 42 mākslas skolām 17 valstīs.

 

Galvenā balva līdz šim visbiežāk nonākusi pie Lielbritānijas augstskolu beidzējiem. Šī ir otrā reize, kad apbalvojumu ieguvusi Antverpenes Karaliskās mākslas akadēmijas absolvente. Starp iepriekšējo gadu uzvarētājiem ir arī Ričards Kvinns (Richard Quinn), kura tērpu aizvadītās Parīzes modes nedēļas apmeklēšanai izvēlējās repere Cardi B. Arī citi «H&M Design Award» ieguvēji veiksmīgi izveidojuši savus zīmolus vai strādā pasaulslavenos modes namos.