Foto — Rūta Kristena Bukava

Absolvējot bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Funkcionālā dizaina apakšnozarē, Rūta Kristena Bukava izstrādājusi jaunu produktu vannas istabām — apsildāmu paklāju «Ripple», kura viļņotā virsma masē un silda pēdas, neļaujot paslīdēt.

Ziņas Evelīna Ozola 12. augusts, 2021

«Ripple» ir apsildāms akmens masas vannas istabas paklājs ar viļņotu faktūru — jauna evolūcijas stadija esošo vannas istabu paklāju klāstā ar ilgmūžīga un kvalitatīva dizaina īpašībām. «Bakalaura darba iedvesma radās no vasaras pastaigas gar jūras krastu, ar basām kājām staigājot pa seklu jūras ūdeni. Šo pēdu masāžas sajūtu es vēlējos ieviest ikkatra ikdienā — vannas istabā,» stāsta Rūta.

 

Savā ikdienā un citu cilvēku pieredzē Rūta novērojusi dažādas problēmu situācijas vannas istabā, piemēram, diskomfortu no auksta grīdas seguma, kā arī mitruma uzkrāšanos un pelējuma veidošanos tekstila paklājos. Izstrādājot diplomdarbu, viņa aptaujājusi 200 cilvēku, lai noskaidrotu to vannas istabas paradumus. 81% aptaujāto atzinuši, ka nepietiekami bieži rūpējas par saviem vannas istabas paklājiem, savukārt 53% respondentu mājās nav siltās grīdas, lai gan tādu gribētos. Diemžēl apsildāmas grīdas ierīkošana nozīmē apjomīgus remontdarbus un izmaksas.

 

Diplomdarba mērķis bija radīt efektīvu alternatīvu vannas paklājiem, tāpēc tika izstrādāts produkta koncepts, kas apvieno vannas istabas paklāja funkciju, pēdu masāžas efektu un siltumu, ko rada produktā ievietotais sildelements. Produkta izgatavošanai tika izmantots «PAA» izstrādātais kompozītmateriāls «Silkstone», kas ir viegli kopjams, ilgmūžīgs un labi vada siltumu.

«Ripple» paklājs ir ilgtspējīgs, izturīgs un grūti izkustināms, tā faktūra rada pretslīdes efektu, turklāt viļņotā virsma masē pēdas. Akmens masas materiāls neuzsūc mitrumu, ir viegli tīrāms un dezinficējams.«Ripple» paliktnim ir trīs versijas: «Curved» ar izliekumu, ko iespējams pielāgot jebkuras vannas modelim, «Flat», kas ir piemērots vannām un dušām ar taisnu malu, un «Oval», kas novietojams atsevišķi no vannas vai dušas. Produkts ir pielāgots lietošanai pabeigtos vannas istabu interjeros, kuros nav apsildāmās grīdas un kuru lietotāji vēlas saglabāt esošo grīdas segumu. Paklāja izmērs ir 920 x 510 mm, un tas ir 25 mm augsts.

 

Bakalaura darba vadītāja ir dizainere Ieva Kalēja, un tas izstrādāts sadarbībā ar vannu ražotāju «PAA». Iespējams, sadarbība ar «PAA» turpināsies, attīstot «Ripple» ideju un ieviešot to ražošanā un pārdošanā.