Foto — Mārtiņš Cīrulis

Šodien plkst. 19.00 pasākumā «Virzība!» vēl nebijušā formātā tiks prezentētas vienpadsmit Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina tehnoloģiju institūta studentu diplomdarbu modes kolekcijas. Tās būs skatāmas īpašā modes īsfilmu ciklā, ko veidojusi radošā komanda režisora Papa Chi vadībā.

Ziņas Fold 10. jūnijs, 2021

«Virzība!» modes īsfilmas atspoguļo apģērbu tehnoloģijas un inovācijas. Kolekcijas veidojušas RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta (DTI) profesionālā bakalaura studiju programmas «Materiālu tehnoloģija un dizains» apģērbu dizaina un tehnoloģijas specializācijas 3. un 4. kursa studentes. Tajās viņas modulē pāreju no zināmā uz nezināmo realitāti, virzoties pretim neparedzamiem scenārijiem un ilgtspējai. Piemēram, jaunā modes dizainere Natālija Jermolajeva kolekcijā eksperimentējusi ar dažāda veida sublimācijas drukas tehnikām, ar īpaši pielāgotu printeri un disperso krāsvielu komplektu panākot attēla spilgtumu un ilgnoturību. Savukārt Elēna Dmitrijeva, sekojot savai pārliecībai, ka modes dizainam jābūt ilgtspējīgam un atbildīgam, kolekcijā izmanto Itālijas uzņēmuma «Carvico» inovatīvos materiālus, kas ražoti no otrreiz pārstrādāta neilona — zvejas tīkliem, PET pudelēm, makšķerauklām un paklājiem.

 

Tērpu kolekciju izstrādes vadītājas ir RTU DTI docētājas Daina Šķiņķe un Agnese Volmāre. Pasākuma «Virzība!» mākslinieciskās vadītājas un producentes ir Daina Gāga Ēķe un Anda Ščerbaka. Viņas norāda, ka Covid-19 vīrusa sitiens satricināja modi visos līmeņos — no tapšanas līdz patēriņa paradumiem. Transformāciju piedzīvojusi arī modes komunikācija. Modes īsfilmas kā digitāls, inovatīvs formāts iezīmē jaunu virzienu dizaineru kolekciju atspoguļošanā. Tām raksturīga stilizēta noskaņa un sižets, kas bieži ir eksperimentāls un abstrakts, ietverot laikmetīgās mākslas un kultūras vērtības. Tas viss veicina modes īsfilmu konkurētspēju un potenciālu gūt vadošo lomu modes komunikācijā. Īsfilmu cikla režisors Papa Chi, kas pazīstams arī kā Jurgstulajstus un Aivars Čivželis, ir gandarīts par unikālo izaicinājumu: «Režisors ir radītājs. Viņš rada savas pasaules, savas situācijas. Šī ir neatkārtojama iespēja radīt vienpadsmit mazas pasaulītes!»

 

Modes īsfilmu pirmizrādes tiešraide no mākslas galerijas «Look!» būs skatāma žurnāla «L’Officiel Baltic» digitālajā platformā. Pasākumā radošā komanda un modes industrijas profesionāļi iepazīstinās ar īsfilmu kā modes komunikācijas rīka aktualitāti un globālo lietojumu, kā arī dos iespēju ielūkoties pasākuma veidošanas aizkulisēs. Sekot līdzi RTU modes aktualitātēm iespējams studiju programmas Instagram vietnē.