Attēls — «Lielais Kristaps»

Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» rīkotāji Latvijas Kinematogrāfistu savienība (LKS) paziņo, ka šī gada balva tiek pārcelta uz 2022. gada 24.–27. februāri. Lēmums pieņemts pēc valdības pasludinātās stingrās mājsēdes līdz 15. novembrim, kas ietver plānotā pasākuma norises laiku.

Ziņas Fold 26. oktobris, 2021

«Ar nepacietību gaidīsim iespēju atgriezties kinoteātrī uz Covid–drošu notikumu, kad varēsim sapucēties un sapulcēties, lai svinētu spilgtākos Latvijas kino sasniegumus. Jau pagājušajā gadā bijām spiesti atcelt filmu seansus, rīkot ceremoniju bez skatītājiem zālē, bez iespējas tikties filmu nozares profesionāļiem, taču tie ir tikpat būtiski šī pasākuma elementi kā filmu izvērtēšana. Vēlamies, lai arī skatītājiem ir iespēja noskatīties nominētās filmas, jo tā ir aizraujošāk sekot līdzi balvu pasniegšanai. Noslēguma ceremonijas norise digitālajā vidē ir iespējama, taču tā nav mūsu prioritāte, tāpēc «Lielais Kristaps» ir pārcelts, līdz varēsim to rīkot vismaz «zaļajā režīmā»,» lēmumu komentē balvas producente Marta Bite.

 

 Jau ziņojām, ka 2021. gadā Nacionālās kino balvas«Lielais Kristaps» atlases komisijas darbs ir noslēdzies, un preses konferencē 6. oktobrī tika izziņots balvām nominēto filmu un kinoprofesionāļu saraksts.

 

Balva «Lielais Kristaps» iedibināta 1977. gadā un laika gaitā pārdzīvojusi dažādas pārmaiņas — mainījusies gan filmu vērtēšanas sistēma, gan balvas tēls, gan norises laiks. «Lielā Kristapa» vēsturē bijuši gadi, kad balvas atsevišķās kategorijās nepiešķir, jo LKS biedru balsojums sadalās līdzīgi, citkārt žūrija izvirzījusi kritērijus, kurus nesasniedz attiecīgajā gadā iesniegtās filmas. Ir bijuši arī gadi, kad nav pietiekoši daudz filmu, ko izvērtēt. Gandrīz 20 gadus «Lielā Kristapa» filmu vērtēšana notika tikai reizi divos gados. Tikai kopš 2014. gada balva atkal norisinās katru gadu, un 2016. gadā konkrsam piešķirts Nacionālās balvas statuss.

 

Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» tradicionālā norises forma ir festivāls, kas ietver balvām nominēto filmu skates, jaunu filmu pirmizrādes, autoru tikšanās ar skatītājiem, diskusijas par filmu nozarei būtiskiem jautājumiem un tamlīdzīgi. Kopš 2012. gada Nacionālo kino balvu «Lielais Kristaps» rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo Kino centru un LR Kultūras ministriju. Pasākumu atbalsta Rīgas dome. Vairāk informācijas par balvu — «Lielais Kristaps» mājaslapā.