Attēls — «Lielais Kristaps»

Vakar, 6. oktobrī, tika izziņoti šī gada Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» nominanti un programma. Konkursam šogad tika pieteiktas 92 filmas. Visvairāk nomināciju saņēmusi režisora Dāvja Sīmaņa filma «Gads pirms kara».

Ziņas Fold 7. oktobris, 2021

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma Dita Rietuma norādīja uz sarežģījumiem, ko kino izplatīšanā radījusi pandēmija, un uzsvēra, ka filmas vislabāk var novērtēt tieši kinoteātros — tur, kur tās paredzēts demonstrēt. «Pēdējā gada laikā Latvijas kino papildinājušas ļoti daudzveidīgas filmas, un, cerams, tā notiks arī nākotnē.» Viņa arī atzina, ka Nacionālais Kino centrs turpmāk ir nolēmis atbalstīt kvalitatīvu daudzsēriju filmu veidošanu.

 

Kinematogrāfistu Savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova izteica prieku, ka latviešu kino ir izdzīvojis un pārvarējis daudzās grūtības, kas atspoguļojas arī lielajā balvai pieteikto filmu skaitā. «Lielā Kristapa» atlases komisijas pārstāve Arta Ģiga atklāja, ka filmu atlases komisija noskatījās 92 filmas, un izteica apbrīnu kinematogrāfistiem, ka tik sarežģītos apstākļos radies tik daudzveidīgs kino, uzteicot gan jau zināmu režisoru veikumu, gan jauno rokrakstus.

Visvairāk nomināciju saņēmusi režisora Dāvja Sīmaņa filma «Gads pirms kara», kas balvai virzīta vienpadsmit kategorijās, toskait kā «Labākā pilnmetrāžas spēlfilma». Tai ar desmit nominācijām seko Lailas Pakalniņas filma «Spogulī» un Martas Elīnas Martinsones režistētās «Tizlenes». Tāpat desmit kategorijās par balvu cīnīsies daudzsēriju filma «Emīlija. Latvijas preses karaliene». Par «Lielā Kristapa» mūža balvas ieguvēju nosaukta kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa, kuras karjera aizsākās ar filmu «Noktirne» (1966).

 

«Lielais Kristaps» šogad norisināsies no 11. līdz 15. novembrim. Galvenais notikums — balvu pasniegšanas ceremonija — notiks svētdien, 14. novembrī. Svinīgo ceremoniju, kurā tiks godinātas labākās filmas un filmu nozares profesionāļi, skatītāji varēs vērot Latvijas televīzijas tiešraidē. Programmas ietvaros šogad notiks divu jaunu latviešu filmu pirmizrādes — režisora Ivara Zviedra «Uz neredzīti, Brasa!» un Andreja Verhoustinskia «Delle». Filmas būs iespējams skatīties kinoteātrī «Splendid Palace» un tiešsaistē vietnē «Filmas.lv». Kā allaž, atsevišķs seanss — sestdienas un svētdienas, 13. un 14. novembra, rītā — paredzēts pašiem mazākajiem skatītājiem.

 

Vairāk informācijas par balvu un gaidāmo programmu — «Lielais Kristaps» mājaslapā.