Foto — «Riga IFF»

Tikko noslēgusies Rīgas Starptautiskā kino festivāla «Riga IFF» industrijas sadaļa «Extended Realities», kurā festivāla viesi un jomas profesionāļi no 15. līdz 17. oktobrim pētīja paplašinātās realitātes medija potenciālu un tā daudzveidīgā pielietojuma veidus tādās nozarēs kā kultūra, izglītība un māksla. Tagad festivāla sadaļas notikumi — izpētes sesijas un paneļdiskusija — tiešsaistē pieejami ikvienam interesentam.

Ziņas Fold 22. oktobris, 2021

Paplašinātās realitātes mediji — visjaunākā audiovizālās stāstniecības forma — pasaulē pēdējo gadu laikā piedzīvo stabilu popularitātes kāpumu. Tieši virtuālās un papildinātās realitātes formātos veidotie stāstījumu auditorija ir augusi pandēmijas laikā, jo izolācijas apstākļos spēj nodrošināt gan socializēšanās iespēju (vairāku lietotāju VR pieredzēs), gan interaktīvu informācijas apguvi, kas ir īpaši aktuāli mācību kontekstā.

 

Šogad pirmo reizi sadaļas pastāvēšanas vēsturē interesentiem tika sniegta iespēja apmeklēt un piedzīvot virtuālās realitātes (VR) darbu skati. Tāpat «Riga IFF Extended Realities» apmeklētāji 16. oktobrī tika aicināti bagātināt savas zināšanas un uzklausīt vietēja un starptautiska mēroga nozares speciālistu pieredzes stāstus tiešsaistes paplašinātās realitātes (XR) gadījumu izspēšu sesijā un paneļdiskusijā.

«Riga IFF Extended Realities» tika atklāta 15. oktobrī, ar VR darbu skati, kas norisinājās kinoteātra «Splendid Palace» Velvju zālē līdz pat svētdienai, 17. oktobrim. Tajā ikvienam apmeklētājam bez maksas bija pieejamas trīs dažādas virtuālās realitātes pieredzes, toskait iespēja piedzīvot starpdisciplinārās komandas veidoto VR darbu «Lipkes Bunkurs», multimediju mākslinieku Mikas Džonsona un Marsela Kasnapkes radīto VR meditāciju «Ilios» un Venēcijas kinofestivālā izrādīto dāņu režisores Vībekes Brildas darbu «Hush».

 

Tā kā virtuālās realitātes darbos skatītājs pārtop par to dalībnieku, proti, uztver vēstījumu tā, it kā pats būtu klātesošs, šī stāstniecības forma aicina apzināties sevi kā daļu no apkārtējās vides un sabiedrības. «Ilios» meditatīva stāstījuma formā vēsta par pandēmijas laika izolāciju, savukārt «Hush» ļauj pieredzēt modelētu nākotnes situāciju, kad globālās sasilšanas dēļ strauji kāpj ūdens līmenis. «Lipkes Bunkurs» VR pieredze ir skatāma Latvijā arī pēc festivāla beigām — Žaņa Lipkes memoriālā Ķīpsalā, ļaujot paviesoties bunkurā, kur Lipke Otrā pasaules kara laikā slēpa vajātos ebrejus.

 

«Riga IFF» vietnē ir pieejams paplašinātās realitātes piemēru izpētes sesijas ieraksts un paneļdiskusija. Ierakstos iespējams noskatīties britu ekspertu Andželas Kolvertas un Toma Boutela stāstījumu par interaktīvu teātri un dažādām invoatīvām mācību metodēm, kas skolēniem palīdz labāk apgūt mācību vielu. Savukārt paneļdiskusijā jaunie paplašinātās realitātes autori var gūt vērtīgus ieskatus XR projektu attīstīšanā un izveidē.

 

«Riga IFF Extended Realities» norisi atbalsta Nacionālais kino centrs, Lielbritānijas vēstniecība Rīgā un Francijas institūts Latvijā. Sadaļa īpaši pateicas Vidzemes Augstskolai par VR aprīkojuma nodrošināšanu.