Liene Bukovska — somu komplekts «Kumma». Foto — Oskars Broks

«Kumma» ir modulāru somu komplekts, kas izstrādāts īpaši cilvēkiem ratiņkrēslos. Tas sniedz drošību, neierobežo kustības un izceļ individuālo stilu.

Ziņas Fold 20. jūnijs, 2013

Invaliditāte ierobežo ne tikai kustību, bet arī neatkarību. Lai gan aktualizēta vides pieejamība un produktu dizaina uzlabošana, joprojām ir daudz neatrisinātu problēmu, kas apgrūtina ikdienas gaitas cilvēkiem ratiņkrēslos. Ikvienam ir noteikts ikdienišķu priekšmetu kopums, kuru pārnēsāšanai nepieciešama soma. Cilvēkiem, kuri spiesti lietot ratiņkrēslu, vajadzīga soma, kas netraucē kustībām, ir ērti lietojama iepērkoties un droša, pārvietojoties sabiedriskajā transportā.

Cilvēki ratiņkrēslos visbiežāk lieto mugursomas, tās uzkarinot uz rokturiem aiz atzveltnes. Taču šādi soma nav pārredzama un ērti aizsniedzama, paaugstinās pazaudēšanas un zādzību risks. Sievietes ratiņkrēslos mēdz uzkarināt rokassomas kaklā, tajās glabājot vērtīgākos priekšmetus — maku, telefonu, dokumentus.

 


 
«Kumma» sastāv no trim dažādām somām — iepirkumu, ikdienas un mazās somas. Tās iespējams nēsāt visas kopā vai katru atsevišķi. Iepirkumu somu var nostiprināt ratiņkrēsla aizmugurē, kā arī uzkarināt kaklā un atbalstīt uz ceļiem. Mazākās somas paredzētas vērtīgākiem priekšmetiem un nēsājamas uz vēdera, kur tās ir viegli pārskatāmas un aizsniedzamas, cieši pieguļ augumam. Somām ir četri krāsu varianti, un tās šūtas no mēbeļauduma, kas ir izturīgs un viegli tīrāms. Iepirkumu somai izmantots blīvs kokvilnas audums, bet mazo somu rotā krāsainas ādas lentes.

Somas nosaukums cēlies no vārda «kūma», kas ir krustvecāki latviešu folklorā, tas nes vēstījumu par rūpēm un drošību. «Kumma» ir universālā dizaina paraugs — veidota īpaši cilvēkiem ratiņkrēslos, bet vienlīdz labi der arī riteņbraucējiem un citiem ar aktīvu dzīvesveidu.

Lienes Bukovskas bakalaura darba vadītājs ir Latvijas Mākslas akadēmijas emeritētais profesors Tālivaldis Gaumigs.