Foto — «Sampling»

Ceturtdien, 6. jūnijā Rīgas Jūgendstila muzejā atklāj izstādi «Henrijs Van de Velde, piedzīvojumi Rīgā». Izstāde stāsta par ēku Rīgā, kas būvēta pēc pasaulslavenā arhitekta projekta, taču Otrā Pasaules kara laikā nopostīta. Tajā būs apskatāmi arhitektūras rasējumi un ēkas makets, nozīmīgas Van de Veldes, viņa laikabiedru un mūsdienu pētnieku atziņas par arhitektūru un dizainu, kā arī laikmetīgi fotogrāfa Aļņa Stakles darbi.

Ziņas Fold 5. jūnijs, 2013

Šogad aprit 150 gadi, kopš dzimis Henrijs Klemenss Van de Velde — beļģu gleznotājs, dizaineris, grafiķis, domātājs, pasniedzējs un arhitekts. Viņa varenums atklājās spējā atdot dzīvei tās neatņemamās sastāvdaļas — mākslu un skaistumu. 1910. gadā, 47 gadu vecumā, viņu uzaicināja piedalīties arhitektūras konkursā Sv. Pētera baznīcas pastorāta ēkai Rīgā. Tobrīd Van de Velde strādāja arhitektūras skolā Veimārā, kas vēlāk pārtapa pazīstamajā Bauhausa skolā, un tajā laikā viņa izpratne par arhitektūru pamazām mainījās. Projekts Rīgā, iespējams, būtu palicis visai maznozīmīgs viņa karjerā, ja vien tas vēl divas reizes neparādītos viņa dzīvesstāstā. Tieši šie divi fakti kļuva par iedvesmas avotu izstādei. Pirmo reizi projekts ieraugāms vienā no pazīstamākajiem arhitekta foto portretiem, kurā meistars redzams savā Veimāras studijā, strādājot pie Rīgas pastorāta ēkas plāna. Otru reizi tas minēts Van de Veldes memuāros «Geschichte meines Lebens», kuros viņš apraksta arī savus braucienus uz Rīgu. Viņa tolaik piedzīvotais atšķirīgo kultūru un vides pretnostatījums arī šodien nav zaudējis savu aktualitāti. Fotogrāfa Aļņa Stakles radītie attēli izstādē ilustrē Van de Veldes stāstu par šo pretrunīgo, bet patieso skaistumu.

Izstādes kurators Mantens Devrīnts un Beļģijas vēstnieks Rīgā Franks Arnautss kopā ar izstādes darba grupu aicina ikvienu uz atklāšanas sarīkojumu ceturtdien, 6. jūnijā plkst 18.00 Rīgas Jūgendstila muzejā Alberta ielā 12.. Uzkodas un dzērienus beļģu gaumē piedāvās Beļģijas Karalistes vēstniecība.

Izstādi veidojis birojs «Sampling», kurators Mantens Devrīnts, fotogrāfs Alnis Stakle, darba grupa: Liene Jākobsone, Kārlis Narkēvičs, Jonass Āperss, Prof. dr. Mārtens Van Den Drīse, Prof. dr. Dirks De Meijers, Rīgas Jūgendstila Centrs. Izstāde tapusi, pateicoties Beļģijas Karalistes vēstniecībai Rīgā, Flandrijas valdības pārstāvniecībai Baltijā, Rīgas Jūgendstila centram, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Ģentes Universitātei, «VG Kvadra Pak», «Jaga», «Deltalight», «Vandersanden group», «Flanders Road Service» un Gētes institūtam Rīgā.