Kadrs no filmas «The Human Scale»

16. un 17. augustā Kuldīgā norisināsies ceļojošs dizaina filmu festivāls, kuru papildinās arī 70. un 80. gadu filmas par Latvijas dizainu. Festivālā būs skatāmas pasaulē atzītas arhitektūrai, modei, fotogrāfijai, grafikai, ielu mākslai, dažādām dizaina jomām, vizuālajai un performanču mākslai veltītas dokumentālas filmas.

Ziņas Fold 16. jūlijs, 2013

Dizaina filmu festivāls, kura idejas autori un kuratori ir Singapūras dizaina studija «Anonymous», radies 2010. gadā ar sākotnējo ievirzi tikai uz dizainu, taču šobrīd pievēršas arī pilsētu problēmām un dažādiem sociāliem fenomeniem. Dažkārt pasākuma programmu papildina tematiskas konferences, radošās darbnīcas un atvērto durvju dienas arhitektūras un dizaina studijās. Festivāls Singapūrā norisinās ik jūniju, bet, uzņemot starptautisku vērienu, ceļojis uz dažādām pasaules pilsētām: Portlendu, Berlīni, Taipeju, Kaohsiungu un Bangkoku.

Pasākumu Kuldīgā 16. augusta vakarā atklās «PechaKucha», bet turpinās brīvdabas filmu seansi kinoteātrī «Goldingen Knight Cinema». Sestdien, 17. augustā, paralēli filmu programmai, visas dienas garumā plānota arī Latvijas Mākslas akadēmijas radošā dizaina darbnīca bērniem.

Gan brīvdabas seansos, gan kinoteātrī tiks demonstrētas filmas «PressPausePlay» (2011, David Dworsky, Victor Köhler), «Ai Weiwei: Never Sorry» (2012, Alison Klayman), «Design & Thinking» (2012, Mu–Ming Tsai), «The Human Scale» (2012, Andreas Dalsgaard), «Zavtra» (2012, Andrey Gryazev).

Pēc Latvijas Mākslas akadēmijas iniciatīvas Dizaina filmu festivāla programmā iekļautas arī filmas no Rīgas kinostudijas zelta fondiem — «Dizains» (1974, Rūta Celma), «Siluetu meklējot» (1981, Skilla Pinne–Rikarde), «Baltijas modes» (1967, Rostislavs Gorjajevs), «Latvija manas mājas» (1983, Ansis Epners), kinožurnāls «Māksla» Nr. 2 (1969, Irina Masa) un kinožurnāls «Māksla» Nr. 3 (1978, Juris Podnieks).

Festivālu rīko Kuldīgas novada pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu, atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, informatīvo atbalstu sniedz «Kalnciema kvartāls».

Vairāk informācijas Dizaina filmu festivāla starptautiskajā mājaslapā un Latvijas Facebook lapā.

Latvijas Mākslas akadēmijas veidots video atskats uz dizaina pirmsākumiem un vēsturisko attīstību no 20. līdz 60. gadiem, iekļaujot kadrus no filmām «Dizains», «Siluetu meklējot», «Baltijas modes», kinožurnāliem «Māksla» Nr. 2 un Nr. 3.

Ieskats filmā «Design & Thinking»