Latvian Art Directors Club un FOLD apvienojuši spēkus, lai augusta pēdējo nedēļu veltītu burtu dizainam, no 26. līdz 30. augustam ik dienu piedāvājot kādu izglītojošu un izklaidējošu notikumu, kas pievēršas tipografikai.

Redakcija Fold 22. augusts, 2013

Rīgas burtu nedēļas ietvaros par Latvijas tipografiku stāstīs Baltijas burtu kataloga «BurtusType» iniciators Miķelis Baštiks un grafikas un fontu dizaineris Mikus Vanags, beidzot būs iespējams noskatīties dokumentālo filmu «Helvetica», bet nedēļas galvenais notikums ir «Colophon Foundry» dibinātāju Eda Haringtona (Edd Harrington) un Antonija Šereta (Anthony Sheret) viesošanās Rīgā, lai lekcijā iepazīstinātu ar savu darbu un vadītu burtu dizaina meistarklasi.

Antonijs Šerets un Eds Haringtons 2008. gadā izveidoja grafikas dizaina studiju «The Entente». Tā kā jau no pirmsākumiem burtu dizains bija studijas radošās darbības pamatā, likumsakarīgi, ka jau gadu vēlāk jaunie tipografikas talanti nodibināja burtu izdevniecību «Colophon Foundry», lai pārdotu gan paši savus, gan citu dizaineru radītus fontus. Par populārāko var uzskatīt fontu «Aperçu», kas izmantots MoMA, «Jägermeister» un «Topshop» reklāmās. «Colophon Foundry» darbi bijuši apskatāmi galerijās visā pasaulē; šī apvienība ir tik ražīga, ka katru mēnesi veido vienu jaunu fontu speciāli fotogrāfijas žurnālam «Hot Shoe Magazine».

Īpaši iesakām piedalīties «Colophon Foundry» meistardarbnīcā, kas ir reta iespēja apgūt neparastu burtveides paņēmienu. Dalībai nav nepieciešamas iepriekšējas zināšanas vai prasmes burtu dizainā — stencili ir modulāra tehnika ar saviem noteikumiem, kas ļauj ātri un vienkārši radīt burtu formas, izmantojot tikai kartonu un nazi. Katrs meistardarbnīcas dalībnieks strādās patstāvīgi, konsultējoties ar Antoniju un Edu. Dienas beigās radītie burti tiks izvērtēti kopīgi.

Rīgas burtu nedēļas pasākumu programma:

26. augusts 19.00

Rīgas burtu nedēļas ieskaņa — Miķeļa Baštika («Asketic») lekcija par pašmāju eksperimentiem burtu dizainā.
FOLD, Tērbatas iela 65
Ieeja bez maksas, lekcija notiks latviešu valodā, pieteikšanās info@fold.lv

27. augusts 17.00

«Colophon Foundry» meistardarbnīca «Stencil Typeface», kurā Eda Haringtona un Antonija Šereta vadībā tiks veidoti burtu trafareti. Materiāli tiks nodrošināti, bet vēlams paņemt līdzi savu datoru. Priekšzināšanas burtu grafikā nav nepieciešamas.
Latvijas Mākslas akadēmija, Kalpaka bulvāris 13
Dalības maksa — 20 lati, meistarklase notiks angļu valodā, pieteikšanās anete@ladc.lv

28. augusts 14.00

Atvērta FOLD intervija ar Edu Haringtonu un Antoniju Šeretu no «Colophon Foundry» ar iespēju uzdot jautājumus un piedalīties diskusijā ikvienam interesentam.
«Antalis» dizaina centrs, Baznīcas iela 14
Ieeja bez maksas, intervija notiks angļu valodā, pieteikšanās info@fold.lv

28. augusts 17.00

«Colophon Foundry» lekcija «Our way or the Bézier»
Konferenču centrs «Citadele», Republikas laukums 2a
Dalības maksa — LADC biedriem bez maksas, fiziskām personām 24 lati, juridiskām — 60 lati (PVN iekļauts cenā), lekcija notiks angļu valodā, pieteikšanās anete@ladc.lv

 29. augusts 19.00

Mikus Vanaga («Domu zīmes») lekcija par pieredzi tipografikā.
FOLD, Tērbatas iela 65
Ieeja bez maksas, lekcija notiks latviešu valodā, pieteikšanās info@fold.lv

30. augusts 19.00

Filma «Helvetica»
«Kino Bize», KKC, Skolas iela 15
Ieeja bez maksas, filma tiks demonstrēta angļu valodā.

 

Rīgas burtu nedēļu rīko LADC un FOLD, atbalsta Britu Padome Latvijā un «Antalis».