Ilustrācija — FOLD

No 1. septembra līdz 30. oktobrim Lietuvā norisinās Kauņas arhitektūras festivāls (KAFe), kura nozīmīgākie pasākumi plānoti šīs nedēļas beigās. KAFe notiek pirmoreiz un radīts ar mērķi celt arhitektūras izpratni un apzināšanos dažādās auditorijās — dizaina un arhitektūras profesionāļu, studentu, kā arī vienkārši pilsētnieku vidū.

Ziņas Fold 10. septembris, 2013

Pirmā festivāla tēma ir «Pilsētu vēsturiskie centri un to krastmalas», kas aicinās apspriest pilsētu vēsturiskās saites ar upēm, to atdzīvināšanu pilsētvidē, kā arī degradētu industriālo teritoriju atmodu. KAFe ietvaros Kauņā un Viļņā norisināsies starptautiskas konferences, izstādes, radošās darbnīcas, publiskas lekcijas. Kauņas arhitektūras festivāls vērš uzmanību uz konstruktīva dialoga attīstību starp pilsētu un tās iedzīvotājiem, arhitektūras lomu labklājības veicināšanā un pilsoniska aktīvisma rosināšanu. KAFe ambīcija ir kļūt par starptautiski atpazīstamu pasākumu un iegūt arhitektūras biennāles statusu.

Festivāla izstādes veltītas Lietuvas arhitektūrai, īpaši Kauņas modernajai arhitektūrai starpkaru periodā kā neapšaubāmam valsts kultūras un intelektuālajam sasniegumam. Tiks atklāta arī Kauņas tehniskās universitātes arhitektūras programmas studentu konkursa izstāde par Kauņas vēsturiskā centra krastmalas atjaunošanas modeļiem. Organizatori izceļ konkursu kā vienu no svarīgākajiem izglītojošajiem pasākumiem festivāla laikā.

Viens no centrālajiem KAFe notikumiem ir Eiropas laikmetīgās arhitektūras Mīsa van der Roes godalgas (Mies van der Rohe Award) laureātu izstādes atklāšana. Tā ir viena no ietekmīgākajām mūsdienu arhitektūras balvām Eiropā, kas ik pārgadus izceļ jaunus arhitektūras talantus. Žūrija atlasa divus darbus: galvenās godalgas ieguvēju un «uzlecošo zvaigzni», kā arī vairākus darbus iekļaušanai izstādē, kas Kauņas Žalgiris arēnā būs apskatāma no 13. septembra līdz 25. oktobrim. Mīsa van der Roes laureātu izstāde Baltijas valstīs viesojas pirmo reizi.

Pasākumu kopumu papildina Eiropas arhitektūras politikas forums (EFAP), kas norisināsies Viļņā no 12. līdz 14. septembrim. Forums ir viens no Lietuvas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajiem kultūras pasākumiem, un tajā tiks diskutēts par arhitektūras un arhitektu lomu sociālās, ekonomiskās un kultūras attīstības procesos, sadarbības modeļiem urbānās vides kvalitātes uzlabošanai, kā arī tiks turpināts darbs pie EFAP ziņojuma «Taking Stock 2012» un izstrādātas vadlīnijas arhitektūras kvalitātes attīstībai un arhitektūras politikas īstenošanai ES.

Forumā uzstāsies ievērojami Eiropas arhitektūras scēnas pārstāvji — Ole Boumans (Ole Bouman), kas bijis Nīderlandes Arhitektūras institūta direktors, kūrējis daudzas starptautiskas arhitektūras izstādes un patlaban ir Šendžeņas Urbānisma un Arhitektūras Biennāles Ķīnā radošais direktors. Runās arī Vauters Vanstiphauts (Wouter Vanstiphout) — arhitektūras vēsturnieks, viens no holandiešu «Crimson Architectural Historians» izpētes kolektīva dibinātājiem, katedras «Design as Politics» profesors Delftas Tehniskajā universitātē; Eva Vestermarka (Ewa Westermark), kas darbojas urbānās izpētes un dizaina konsultāciju birojā «Gehl Architects» Dānijā kā vairāku sarežģītu pilsētas attīstības projektu vadītāja.

 

Plašāka informācija par festivāla programmu, Mīsa van der Roes godalgas izstādi un Eiropas arhitektūras politikas forumu pieejama KAFe mājaslapā.