Felsko zīmējumi Sv. Ģertrūdes baznīcai Rīgā, 1863

Šovakar Latvijas Arhitektūras muzejā tiek atklāta pirmā Rīgas pilsētas arhitekta Johana Daniela Felsko 200 gadu jubilejai veltīta izstāde. Viņa nozīmīgākais darbs ir Rīgas bulvāru loka plānojuma izveide.

Ziņas Fold 31. oktobris, 2013

Johans Daniels Felsko (1813–1902) kļuva par pirmo arhitektu Rīgā, kam tika piešķirts amata nosaukums «pilsētas arhitekts», kas ļāva 19. gadsimta grandiozo ekonomisko pārmaiņu laikā radīt jaunu pilsētas seju. Rīga no provinces pilsētas izauga par lielpilsētu Baltijas jūras krastā, jo Felsko izstrādāja pilsētas plānojuma pārveides projektu pēc nocietinājumu nojaukšanas 1856. gadā, radot Rīgas bulvāru ansambli. Arhitekts pārbūvēja Rīgas vēsturiskās sabiedriskās celtnes — Rīgas rātsnamu, Doma baznīcu un Melngalvju namu, kā arī radīja projektus jaunām ēkām, bez kurām pilsēta šobrīd nav iedomājama: Mazās ģildes nams Vecrīgā, Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca, Sv. Mārtiņa baznīca, Anglikāņubaznīca un Sarkandaugavas Sv. Trīsvienības baznīca Rīgā, pilsētas ģimnāzija (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), reālskola (Rīgas pilsētas 2. ģimnāzija) un citus namus.

Izstādes «Johanam Danielam Felsko — 200 gadi. Pirmā Rīgas pilsētas arhitekta projekti» kuratore ir Daina Lāce, bet mākslinieks — Rauls Liepiņš. Par pamatu izstādei kļuvusi Dainas Lāces Johana Daniela Felsko daiļradei veltītā disertācija un monogrāfija.

Izstāde skatītājiem atvērta no 1. novembra līdz 17. janvārim Latvijas Arhitektūras muzejā Rīgā, Mazajā Pils ielā 19.