Ilustrācija — Una Bergmane

Izstāde «20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs», kura no 11. oktobra līdz 24. novembrim būs apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, iepazīstina ar franču dizaina skolas spēcīgākajiem 20. un 21. gadsimtā radītajiem objektiem, kas lauzuši ierastos kodus vai aizsteigušies priekšā laikam, ar nemainīgu vēlmi kalpot, savaldzināt un pārsteigt.

Ziņas Fold 8. oktobris, 2013

Izstāde uzdod jautājumus par saikni ar attēlu, kas ir visuresoša dizaina pasaulē un kuru Rietumu sabiedrībā saprotam daudz plašākā nozīmē. Kas konkrētam izstrādājumam piešķir ikonas statusu — komerciāla veiksme un komunikatīvais spēks, vai to simboliskais vizuālais tēls? Nenoliedzami, tā ir arī priekšmeta spēja vizuāli simbolizēt savu laiku, nereti atvirzot otrajā plānā objekta praktisko funkciju.

Izstāde aicina izpētīt visus pazīstamākos franču dizaina darbības laukus — sākot no Filipa Starka (Philippe Starck) līdz Oram Ito (Ora–Ito), no Ronana Buruleka (Ronan Bouroullec) līdz Patrikam Žuēnam (Patrick Jouin). Francijas dizains ir kļuvis slavens ar tā spēju ieviest ko jaunu, radoši izmantot sava laika attīstītākās tehnoloģijas un inovatīvus materiālus, tādējādi raksturojot valsti, kurā inženierzinātnei, radošumam un mākslai ir būtiska nozīme.

Ceļojošajai izstādei būs ne tikai dekoratīvs raksturs, bet arī izglītojoša nozīme, iesaistot Latvijas Mākslas akadēmijas mācību spēkus, kā arī Funkcionālā dizaina apakšnozares studentus, kas izveidojuši iekārtojumu, kur objekti grupēti nevis saskaņā ar to tapšanas hronoloģiju, bet atbilstoši izmantojuma tematiskai ievirzei — iela, kafejnīca, cirks, māja, kabinets, buduārs.

Eksponāti tiks papildināti ar videofilmu demonstrējumiem par slavenajiem franču dizaineriem, kā arī norisināsies Francijas speciālistu lekcijas un sarunas. 18. oktobrī plkst. 14.00 visiem interesentiem būs iespēja iepazīties ar Francijā labi zināmās dizaineres Matali Krasē (Matali Crasset) radošo darbību.

Izstāde «20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs» tiks atklāta 10. oktobrī plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Skārņu ielā 10/20. To atbalsta Francijas institūts Latvijā, Valsts Kultūrkapitāla fonds un interjera salons «Moduls».

 

Vairāk informācijas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājaslapā.