Matalī Krasē. Publicitātes foto

Rītdien, 18. oktobrī, plkst. 14.00 izstādes «20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs» ietvaros Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ar bezmaksas atklātu vieslekciju uzstāsies Francijas mūsdienu dizaina zvaigzne Matalī Krasē.

Ziņas Fold 17. oktobris, 2013

Rūpnieciskā dizaina māksliniece Matalī Krasē (Matali Crasset) pieder pie jaunākās Francijas dizaineru paaudzes un atzīta par vienu no spēcīgākajām savas jomas pārstāvēm. 1998. gadā, pēc pirmās sadarbības ar itāļu dizaineru Denisu Santakjaru (Denis Santachiara) un franču dizaineru Filipu Starku (Philippe Starck), Matalī nodibināja savu dizaina studiju «Matali Crasset Productions».

Dizainere uzskata, ka dizains ir radošs darbs, pētniecība, kurā mākslinieks, izejot no sākotnēja vērotāja pozīcijām, vēlāk rada dizaina produktus gan ikdienai, gan arī iezīmē savus nākotnes plānus. Matalī pārzina vēsturisko mantojumu, interesējas par dažādām dzīves jomām — sākot no amatniecības līdz elektroniskai mūzikai, no tekstila rūpniecības līdz gadatirgu piedāvājumam. Viņa īsteno savus projektus grafikas, priekšmetu, vides un mēbeļu dizainā, arhitektūrā, scenogrāfijā, mūzikā, performanču mākslā un veido kopīgus projektus ar citiem māksliniekiem, piemēram, ASV gleznotāju un instalāciju mākslinieku Pīteru Heliju (Peter Halley).

Savos projektos Matalī vērš uzmanību uz jaunu tipoloģiju radīšanu, kas balstīta uz tādiem principiem kā funkcionāla darbība ar moduļu sistēmām un dažādu jomu sinerģija, jo sīki uzlabojumi un izmaiņas autori neinteresē. Viņas piedāvātie dizaina priekšmeti ir daudzfunkcionāli un futūristiski: pufs viegli pārtop par galdu, galda virsma — par plauktu, bet gulta — par dīvānu un diviem atpūtas krēsliem. Matalī radītās mēbeles provocē spēli un eksperimentu.

Lekcijā Matalī stāstīs par laikmetīgo dizainu Francijā, kā arī par saviem projektiem un idejām. Lekcija notiks franču valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Vairāk informācijas par dizaineri, dizaina izstādi un lekciju pieejams Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja mājaslapā.