Ilustrācija — Otto Zitmanis

Sākot ar šodienu, līdz pat 24. novembrim galvaspilsētā viesosies Beļģijas Karalistes vēstniecības iniciēts projekts «Beļģijas dienas Rīgā», piedāvājot deviņus kultūras pasākumus, to skaitā «kuš!» komiksu konkursa labāko darbu izstādi, jauno flāmu dizaineru izstādi «De Invasie/ Riga», īsfilmu programmu, lekcijas un pat kulinārijas meistarklases.

Ziņas Fold 14. novembris, 2013

Jau šo pēcpusdien plkst. 16.30 Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) notiks komiksu konkursa «Briseles kāposti» uzvarētāju paziņošana un laureātu darbu izstādes atklāšana. No šī gada jūlija, kad žurnāls «kuš!» izsludināja konkursu, līdz tā noslēgumam oktobrī darbus iesūtījuši 77 autori, radot 1–4 lappuses garus komiksus. Izstādē būs apskatāmi 10 žūrijas izvēlētie labākie darbi, kuru autori ir Elīna Brasliņa, Rūta Briede, Raids Kalniņš, Līva Kandevica, Maija Līduma, Anna Meldrāja, Dāvis Ozols, Reinis Pētersons, Jana Ribkina un Lote Vilma Vītiņa. Vienlaicīgi ar izstādi LMA, darbi būs apskatāmi arī restorānā «3 pavāri» no 14. līdz 29. novembrim.

16. novembrī tiks atklāta flāmu dizaineru izstāde «De Invasie/ Riga», kurā būs skatāmi grafikas, modes un produktu dizaina darbi. «De Invasie» ir dizaina platforma, kas, līdzīgi kā FOLD Latvijā, atbalsta jaunos Beļģijas talantus vairākās disciplīnās — modē un modes aksesuāros, dizainā, arhitektūrā, fotogrāfijā, ilustrācijā, mākslā, grafikas dizainā, kulinārijā un citās jomās. «De Invasie» platformas dibinātājs un dzinējspēks ir Berts Pīterss (Bert Pieters), kurš ar ievadlekciju uzstāsies Beļģijas «Pecha Kucha» naktī 23. novembrī. Dizaina izstāde organizēta sadarbībā ar arhitektūras un dizaina studiju «Sampling» un apmeklētājiem būs skatāma LMA līdz 29. novembrim.

«Beļģijas dienas Rīgā» piedāvās arī īsfilmu programmu «Īsais no Beļģijas», kas veidota sadarbībā ar īsfilmu festivālu «2ANNAS», atlasot sešas atjautīgas, izsmalcinātas, noslēpumainas un pārgalvīgas filmas. Papildus šiem pasākumiem Beļģijas dienu programma piedāvās arī divas glezniecības izstādes, mākslas vēsturnieces Nadīnes de Rasanfosas lekciju, baroka mūzikas koncertu un Beļģijas kulinārijas meistarklases.

Plašāka informācija par pasākumiem programmu atrodama Beļģijas Karalistes vēstniecības mājaslapā un «Beļģijas dienu Rīgā» Facebook lapā.