Auduma «Pavasaris» drukāšana kombinātā «Rīgas audums». Foto — Jevgēnijs Fadejevs

Ja plānojat apmeklēt jaunatklāto izstādi «Uz lielās dzīves trases. 20. gadsimta sešdesmito gadu grafiskā valoda» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, iesakām to darīt trešdien, 11. decembrī plkst. 17.00, kad projekta idejas autori un īstenotāji Irēna Bužinska, Sandra Krastiņa, Ilze Martinsone, Iliana Veinberga un Valdis Villerušs aicina uz «Sarunu muzejā».

Ziņas Fold 10. decembris, 2013

Izstāde atklāj, ka 1960. gados arī aiz dzelzs priekškara Latvijas mākslinieki, arhitekti un dizaineri strādāja vienotā kopsolī ar aktuālajām modernisma vēsmām pasaulē. Tā fokusējas uz svarīgāko laikmeta pazīmi — izteiksmīgi lakonisku grafisko valodu, apzinātu stilizāciju un spilgtas krāsu gammas pielietojumu, kas izpaužas gan telpu dizainā, gan keramikas un tekstila izstrādājumos, gan lietišķajā grafikā, plakātu mākslā un grāmatu noformējumā. Šajā periodā sadarbībā ar inženieriem konstruktoriem un tehnologiem, lietojot modernos materiālus, mākslinieki un dizaineri radīja mākslinieciski augstvērtīgus plaša patēriņa preču paraugus, kas atbilda masveida ražošanas prasībām, pasaules standartiem un laikmetīgām modes vēsmām. Līdzīgi augstas prasības tika izvirzītas arī lietišķajai grafikai. Aktuāli kļuva veidot vienotu grafisku noformējumu — veikalu firmas zīmes un iepakojumu dizainu. Attīstījās kultūras notikumiem veltītais plakāts.

Trešdienas vakarā «Sarunu muzejā» iesāks viena no izstādes idejas autorēm, LNMM izstāžu kuratore, mākslas zinātniece Irēna Bužinska, kura ievadīs ekspozīcijā un raksturos 20. gadsimta 60. gadu dizaina īpatnības, uzsverot ansambļa principu visās mākslas jomās. Izstādes ierosinātāja, gleznotāja Sandra Krastiņa pastāstīs par izstādes kopējo koncepciju un saviem atklājumiem tās veidošanas gaitā. Latvijas Arhitektūras muzeja vadītāja Ilze Martinsone pievērsies šī perioda inovācijām arhitektūrā un interjera dizainā, izceļot jaunu telpas redzējumu un izjūtu. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeja direktores vietniece un galvenā krājuma glabātāja Iliana Veinberga pastāstīs par Latvijas dizaineru sasniegumiem porcelāna mākslas jomā. Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, grāmatu mākslinieks, grafiķis Dr. art. h. c. Valdis Villerušs no jauna skatpunkta atklās tēlainu, neordināru un daudzveidīgu 1960. gadu grafiskās līnijas pasauli.

Izstāde «Uz lielās dzīves trases. 20. gadsimta sešdesmito gadu grafiskā valoda» skatāma līdz 2014. gada 2. februārim. Plašāk par izstādi muzeja mājaslapā un FOLD rakstā.

«Saruna muzejā»
Trešdien, 11. decembrī plkst. 17.00
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē
Skārņu ielā 10/20, Rīgā
Dalības maksa — ieejas biļete izstādē (pieaugušajiem — Ls 2,50, skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 1,50)