Ilustrācija — Marko Kekiševs

Līdz 7. februārim Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas izstāžu zālē skatāma Igaunijas plakātu grafikas dizaina izstāde «Igaunijas kultūras plakāts», kurā skatāms atzītu meistaru un jauno grafikas dizaineru pēdējo divu gadu veikums.

Ziņas Fold 14. janvāris, 2014

Izstādi veido Hāpsalas grafiskā dizaina festivāls (HGDF), un tā jau kļuvusi par tradīciju, ik pārgadus sniedzot pārskatu par Igaunijas plakātu grafikas jaunumiem un attīstību. Izstāde tikusi eksponēta 2013. gada Hāpsalas grafikas dizaina festivālā, kā arī «Dizaina nakts» festivāla programmā Tallinā.

Igaunijas plakātu kolekcija raksturo un sniedz neparastu skatījumu uz dažādiem vietējās kultūras notikumiem. Kolekcija ir apliecinājums, ka plakātu māksla joprojām ir dzīva, darbojas tiešā vides kontekstā un nekalpo tikai kā ilustratīvs materiāls internetā. Profesionāla žūrija no 43 autoru 257 iesniegtajiem darbiem atlasījusi 100 plakātus, kas tapuši laika posmā no 2011. līdz 2013. gadam. Nozīmīgs šīs plakātu kolekcijas aspekts ir saikne starp dažādu paaudžu autoriem.

Līdzās cienījamiem meistariem kā Andrejs Kormašovs (Andrei Kormašov), Marko Kekiševs (Marko Kekishev), Villu Jērmuts (Villu Järmut) un Urmass Vilmans (Urmas Villmann) strādā arī jaunpienācēji, piemēram, mūzikas un teātra vides pārstāvis Ivars Pollu (Ivar Põllu) un profesionāli grafikas dizaineri Martins Rēsta (Martin Rästa), Margus Tamms (Margus Tamm), Martins Pedaniks (Martin Pedanik) un Dmitrijs Makonnens (Dmitri Makonnen), kura darbi atzīti arī Krievijā. Vērā ņemamas prasmes demonstrē arī jaunie autori Eiko Ojala, Anders Avila (Ander Avila), Tauri Birkens (Tauri Birken) un Keidi Rehe.

29. janvārī plkst. 14.30 lekcijā par Igaunijas plakātu grafikas dizainu stāstīs izstādes kurators un grafikas dizaineris Marko Kekiševs. Lekcija notiks Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas izstāžu zālē.

Izstādi «Igaunijas kultūras plakāts» rīko Dizaina informācijas centrs, un tā ir apskatāma līdz 7. februārim darba dienās no plkst. 10.00 līdz 16.00 Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, K. Valdemāra ielā 139. Ieeja bez maksas.