Photo by Mārtiņš Cīrulis

Modes zīmola «Keta Gutmane» 2014/15. gada rudens–ziemas sieviešu apģērbu kolekcija «Relics» pēc veiksmīgas dalības Berlīnes modes nedēļā tikko nogādāta Parīzē, lai sieviešu modes nedēļas ietvaros tiktu izrādīta «Void showroom». Tikmēr Rīgā vīna telpā «Tinto» apskatāmi seši «Relics» projektā ietilpstoši foto darbi, kurus radījis fotogrāfs Mārtiņš Cīrulis.

Ziņas Fold 20. februāris, 2014

Kolekcijas «Relics» iedvesmas avots ir 16. un 17. gadsimta flāmu portretu glezniecība un tai raksturīgais stindzinošais miers, specifiskā laika plūduma izjūta un striktie kanoni. Eksperimentējot ar tagadnes un pagātnes simboliem, kolekcijas fotogrāfiju sērijā apvienojas attālināti sakrāla un mūsdienīgi urbāna noskaņa. «Relics» ir pirmā daļa triloģijai, ko iecerēts turpināt nākamajās kolekcijās.

Sieviešu apģērbu zīmols «Keta Gūtmane» rada valkājamas kolekcijas ar asprātīgi pārveidojamām «divi vienā» detaļām, savienojot klasisku stilu ar pilsētas avangarda estētiku. Tērpos dominē melnās un pelēkās krāsas toņi, izmantoti audumi ar gludi matētām un burzīti atstarojošām tekstūrām, kas rada mitra asfalta, gumijas un ādas sajūtu.

Fotogrāfa Mārtiņa Cīruļa fotogrāfijas liek vērotājam aizdomāties par to, kā laika ritējumā neizbēgami mainās simbolu, valodas un priekšmetu nozīmes un izmantojums. Attēli runā par to, kā laikmetu ikonas kļūst par savdabīgām relikvijām. «Tinto» izstādīti trīs fotogrāfiju pāri: trīs kompozīcijas ar kolekcijas tērpiem un trīs tās papildinošas klusās dabas. Mārtiņš skaidro, ka izstādītie darbi ilustrē idejas, kas ir šīs kolekcijas vizuālā veidola stūrakmeņi — vēsture, tās interpretācijas tagadnē un mēģinājumi tās portretēt.